AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet

Utakmice se odgađaju, igra se bez prisustva publike, a neke utakmice su otkazane. Čitava prvenstva su prekinuta, pitanje je hoće li neka biti nastavljena. Izbijanje koronavirusa utječe na sve segmente života. Ipak, još uvijek postoji nada da će se nogomet vratiti u normalu. Trenutno stanje je za mnoge pitanje života i smrti, pa je nogomet postao sporedan. Ako vlade zemalja žele nametnuti odredbe koje mogu utjecati na nogometnu sezonu, onda im treba vjerovati u procjenama.

Depresivno je, toliko depresivno iz više razloga. Nikada nismo doživjeli ništa slično u savremenom društvu, uključujući nogomet – posljednji put kada je sportski kalendar bio narušen na ovakav način, u toku je bio Drugi svjetski rat. Prilično je nevjerovatno da je čak 70 godina bilo potrebno da se dogodi nešto što će sport učiniti nemogućim za igranje ili gledanje. A to nešto utječe na sve ljude koji imaju veze s nogometom – na navijače koji ovo čitaju i zanimaju se, na ljude koji vode sportske internetske stranice, na stotine hiljada igrača koji igraju kako bi zaradili plaću…

Lige se za sada stavljaju na čekanje, a neke će možda biti u potpunosti otkazane – Italija je poduzela najdrastičnije mjere od svih evropskih zemalja, a vjerovatno će je slijediti i druge države. No, još uvijek postoji nada da će se nogomet vratiti u normalu.

Stranica 90min.com predviđa kako bi nogometni kalendar “najbezbolnije” mogao biti promijenjen u Evropi.

Promjene rasporeda

Prvi korak bio bi odgađanje Evropskog prvenstva do ljeta 2021. Imajući na umu kako se u drugim sportovima nose s ovakvim takmičenjima, UEFA bi bila razumna ako bi slijedila taj primjer. Euro 2021. za žene bi se morao pomaknuti za nekoliko sedmica kako bi se spriječilo preklapanje dva velika nogometna turnira.

Reprezentativne pauze bi sve do ljeta 2021. trajale po sedam dana, što bi značilo da bi se Liga nacija morala skratiti ili ukinuti u korist prijateljskih utakmica. Preostale ligaške utakmice iz sezone 2019./2020. igrale bi se krajem maja, u junu i julu, kako bi se popunila praznina – bilo bi to ljeto klupskog nogometa.

Predsezonski turniri ili će se morati otkazati ili pomaknuti za kraj augusta. Sezona 2020./2021. bi svuda počela u septembru. Prijelazni rok bi morao trajati duže, sve do kraja septembra.

Da bi se igrači i klubovi rasteretili i malo olakšao raspored, sve nepotrebne utakmice i takmičenja bili bi otkazani za sezonu 2020./2021. – Engleski Liga kup, Community Shield, UEFA Super Kup, potencijalno čak i domaći kupovi širom Evrope. Ako bi sve išlo po planu (da, ironično), klupska sezona bi trebala završiti sredinom maja 2021., a finala Lige prvaka i Evropske lige trebala bi se odigrati sedam dana kasnije.

Evropsko prvenstvo moglo bi početi početkom ili sredinom juna i završiti krajem jula, a klubovi i igrači dobili bi još jednu produženu ljetnu pauzu (iako ne toliko drastičnu ovaj put) zbog održavanja Svjetskog prvenstva 2022. – tokom zime, tako da ne bi bilo potrebe da se sezona 2021./2022. završi prerano. Sve bi se, nekako, vratilo u normalu.

Ovo je potpuno neslužbena mogućnost i niko zaista ne zna što će se dalje događati. Ali otkazivanje sezona bez odigravanja preostalih utakmica neće donijeti finansijski gubitak samo klubovima, već i ljudima koji na bilo koji način od nogometa zarađuju za život.

Nogomet se može zaustaviti, ali negdje mora ponovo i početi.

Klix.ba