Može li NSRS zabraniti Dodiku da se odaziva Sudu BiH? Ne može!

U Sudu Bosne i Hercegovine 22. novembra počinje suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću. Može li Narodna skupština RS-a Dodiku zabraniti odlaske na ročista pred državni sud? Ovo pitanje otvoreno je nakon što je predsjednik entitetske Skupštine Nenad Stevandić kazao da može. Opozicija u RS-u kaže kako je to društveno-politička fatamorgana, a pravnici i analitičari da takva odluka Skupštine RS-a ne bi imala nikakvu pravnu snagu.

Jedna od taktika Dodikove odbrane pred Sudom Bosne i Hercegovine mogla bi biti i odluka NSRS-a da entitetskom predsjedniku zabrani pojavljivanje pred sudom. Takvu mogućnost najavio je predsjednik Skupštine Stevandić.

„Nemojte misliti da mi u RS-u nemamo svoja rješenja i da mi nismo u mogućnosti da zabranimo Dodiku da dolazi na sudske procese, legalnim skupštinskim odlukama i zakonima, jer mi ne prihvatamo protektorat, ne prihvatamo da nam neko drugi nameće zakone i da se moramo konsultovati s ambasadorima ili s nekim OHR-om prije sastanka u Sarajevu“, rekao je Stevandić.

Takva odluka Skupštine ne bi imala zakonski osnov, reagovao je na Stevandićevu najavu poslanik SDA u NSRS-u Ramiz Salkić:

„Paradoks i presedan da je u ovom entitetu sve potčinjeno predsjedniku entiteta ne smije postati pravilo po kojem će sistem funkcionisati u cijeloj državi.“

Opozicija u RS-u sve naziva društveno-političkom fatamorganom u režiji entitetske vlasti. Stevandić spašava Dodika, kaže poslanik SDS-a Vukota Govedarica za FTV.

„Ovdje je stvar vrlo logična i Stevandićeva izjava dolazi iz činjenice da sva priča kako se ne poštuje Sud Bosne i Hercegovine pada u vodu jer Dodik svojim postupkom pokazuje da on poštuje Sud BiH.“

Ne sudi se formalno instituciji predjsednika RS

Eventualna odluka Skupštine kojom bi Dodiku bilo zabranjeno pojavljivanje pred Sudom BiH ne bi imala utemeljenje u pravu i ustavima RS-a i BiH, objašnjava advokat Aleksandar Jokić.

Sud BiH ne bi imao nikakvu obavezu da se obazire na takvu odluku.

„Svaka odluka tog tipa bi bila isključivo političkog karaktera i ne bi se mogle propisati ni sankcije predsjedniku RS-a koji ne ispoštuje odluku NSRS-a takvog tipa. Pogotovo imajući u vidu da se radi o sudskom postupku u kojem se Dodiku sudi kao građaninu zbog radnji koje je izvršio u svojstvu predsjednika RS-a. Ne sudi se formalno instituciji predjsednika RS-a“, objašnjava Jokić.

Slično misli i analitičar Stefan Blagić. On ne vjeruje da će se vlast u RS-u odlučiti na takav potez.

„Svako je obavezan da se odgovara pred Sudom i Tužilaštvom BiH onog trenutka kad bude optužen i kada dođe do procesa kao što je u slučaju Milorada Dodika. Ovo bi bila još jedna vrsta pravnog nasilja i sumnjam da će se oni odlučiti na ovaj korak“, kaže Blagić.

U međuvremenu, Sud BiH zakazao je glavni pretres u suđenju Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću za 22. novembar ove godine.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE