Može li pandemija pokrenuti revoluciju električnih romobila

000 1K90DW
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kretanje u mnogim gradovima kroz jednu deceniju bi moglo izgledati potpuno drugačije od današnjeg, tvrde svjetski stručnjaci iz oblasti mobilnosti i objašnjavaju zašto.

“Robot-shuttle odvest će vas iz vaše kuće u predgrađu i do mobilne stanice u centru grada. Tu ćete putovanje do ureda završiti električnim romobilom kojeg ste prethodno rezervirali na svojim mobilnim uređajima.”

To je budućnost koju je zamislila Kersten Heineke, koja vodi Centar za budućnost mobilnosti u konzultantskoj kompaniji McKinsey & Company. Moglo bi zvučati pretjerano, ali električni, autonomni robotski autobusi već se koriste, a e-romobilima rapidno raste popularnost, piše CNN.

U SAD-u je 38,5 miliona putovanja provedeno na e-romobilima u 2018. godini, što je poraslo na 86 miliona u 2019., prema podacima Nacionalnog udruženja gradskog prijevoza.

E-romobili su primjer “mikromobilnosti” – laganog, često električnog individualnog prijevoza namijenjenog za pokrivanje kratkih udaljenosti. McKinsey je u pretpandemijskim istraživanjima predvidio da bi ovo tržište na globalnom nivou kroz deset godina moglo vrijediti između 300-500 milijardi dolara.

Iako su restrikcije kretanja umanjile upotrebu e-romobila tokom prvih mjeseci 2020. godine, McKinsey kaže da bi pandemija zapravo mogla potaknuti široko prihvaćanje ovog vida prijevoza. “Jer se javni prijevoz ne smatra sigurnim i nemaju svi pristup privatnom vozilu. Ljudi su se sve više odlučuju za mikromobilnost.”

Postoje i drugi faktori koji bi mogli potaknuti dugoročni uspjeh. McKinsey kaže da oko 60% putovanja automobilom širom svijeta pokriva manje od osam kilometara, a Heineke vjeruje da u gradovima e-romobilii e-bicikli mogu uštedjeti ljudima vrijeme koje bi inače proveli zaglavljeni u prometu ili tražeći parking mjesta.

Održivost je još jedan pokretač, sa sve većom sviješću javnosti o klimatskim promjenama.

“Mikromobilnost je uvijek električna po dizajnu”, pojašnjava Heineke. “Potrošači brinu o tome kako prelaze iz tačke A do tačke B i koliko CO2 stvaraju. Elektrifikacija je osnovni pokretač i snažan akcelerator za usvajanje ove vrste mobilnosti.”

S nedostatkom infrastrukture za punjenje električnih sredstava za prijevoz i nedosljednim cestovnim propisima, mikromobilnost ima izazove koje treba prevladati. No Heineke vjeruje da gradovi mogu prevazići ove prepreke.

“Gradovi mogu poticati upotrebu stvaranjem više biciklističkih staza, oduzimanjem parkirng mjesta ili povećanjem cijena parkiranja i, prije svega, integriranjem mikromobilnosti s javnim prijevozom”, kaže on.

Upotreba električnih romobila u BiH?

Pandemija korona virusa i u bh. gradovima je potakla upotrebu alternativnih prijevoznih sredstava, dijelom zbog ograničenja koja su se odnosila na javni prijevoz, ali i zbog praktičnosti.

Stručnjaci zagovaraju upotrebu bicikala i električnih romobila iz više razloga. Ekološki su prihvatljiviji i financijski održiviji od automobila. VEZANE VIJESTI

 Ipak, nedostatak jasne saobraćajne regulative koja bi obuhvatila i električne romobile komplicira njihovu uptorebu. To nije i jedini problem.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, Osman Lindov, smatra da problem nije u električnim romobilima nego u nedostatku svijesti o ovom vidu prijevoza.

“Ono što meni pravi problem kao vozaču električnog romobila, pravi i svima, i biciklistima i pješacima, to je neizgrađena infrastruktura za takve namjene”, kazao je za N1.

“Danas mi gradimo saobraćajnice samo za motorna vozila. Mi moramo izvršiti pre-projektovanje da uz svaku saobraćajnicu dajemo širinu prostora, prije svega za pješake, te za bicikle, električne romobile, itd. Oni bi se trebali po zakonu rangirati kao bicikli i da se kreću biciklističkim stazama i da važe sva pravila kao i za bicikle”, dodaje Lindov.

Izrada zakonske regulacije koja bi riješila ovo pitanje još je na čekanju.

Radna grupa pri državnom ministarstvu je već održala sastanak nadležnih i struke, i očekivanja su da pravila budu uspostavljenja do kraja godine.

“Mi ćemo voditi računa da ne prenormiramo tu oblast jer ona ima svoje pozitivne karakteristike i nastojat ćemo da tu budemo potpuno racionalni”, navedeno je iz Ministarstva saobraćaja KS.

GODISNJICA
MARKETING