Može li previše sna biti štetno?

Možda je malo teško vjerovati u to da previše sna može biti jednako štetno kao i premalo sna, ali istraživanja su pokazala da je to istina.

Većina odraslih osoba treba 7 do 9 sati sna svaki dan kako bi funkcionirala najbolje što može. Svakodnevno spavanje u razdoblju duljem od 9 sati može biti znak nekih medicinskih stanja ili pak može povećati rizik od nastanka nekih bolesti, piše “Centar zdravlja“.

Povećava se rizik od nastanka depresije

Jedno istraživanje je pokazalo da oni koji svakodnevno spavaju dulje od 9 sati imaju za 27% povećan rizik od nastanka depresije. Osim toga, bili su skloniji naglim promjenama raspoloženja. Osobe koje već pate od depresije prekomjernim spavanjem mogu pogoršati simptome depresije.

Štetno djelovanje na mozak

Istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da žene, koje spavaju premalo ili previše, imaju slabije kognitivne funkcije nakon 6 godina takvog stila života, u odnosu na svoje vršnjakinje. U istraživanju nisu sudjelovali muškarci, ali znanstvenici ističu da je učinak prekomjerne količine spavanja na muškarce poprilično jednak.

Narušava plodnost

Znanstvenici iz Koreje su analizirali navike spavanja kod više od 650 žena koje su prolazile kroz tretman in vitro oplodnje. Otkrili su da je vjerojatnost začeća bila najveća kod žena koje su spavale 7 do 8 sati dnevno, a najmanja kod žena koje su spavale 9 do 11 sati dnevno. Iz toga se može zaključiti da prekomjeran san djeluje štetnije na plodnost od manjka spavanja. No, istraživanje nije otkrilo točnu povezanost, ali vjeruju da prekomjerno spavanje narušava menstrualni ciklus i hormonalnu ravnotežu.

Povećava se rizik od nastanka dijabetesa

Osobe koje spavaju više od 8 sati dnevno imaju čak 2 puta veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 nakon 6 godina takvog životnog stila, bez obzira na tjelesnu težinu, prehrambene navike i indeks tjelesne mase.

Povećava se rizik od nastanak pretilosti

Znanstvenici su ustanovili da će oni koji spavaju dulje od 9 sati svaki dan u periodu od 6 godina, imati 25% veći rizik da će se udebljati 5 kilograma. Rizik je ostao isti bez obzira na uvođenje zdravih prehrambenih navika i tjelovježbe.

Povećava se rizik od nastanka srčanih bolesti

Oni koji spavaju više od 8 sati svaki dan imaju povećan rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i srčanog udara. Rizik od nastanka angine se povećava za čak 2 puta naklon višegodišnjega spavanja više od 9 sati dnevno.

Povećava se rizik od nastanka prijevremene smrti

Jedno istraživanje je pokazalo da se rizik od nastanka prijevremene smrti, iz bilo kojeg razloga, drastično povećava kod osoba koje spavaju previše ili premalo. Osobe koje spavaju previše imaju čak 1.3 puta veći rizik od nastanka prijevremene smrti od osoba koje spavaju 7 do 9 sati dnevno.