Može li represivno djelovanje policije disciplinirati nesavjesne vozače?

Policija saobracaj Zenica
Foto: Ilustracija

Predavanja za vozače koji tokom godine sakupe sedam kaznenih bodova, oduzimanje motornih vozila, kao i trajno oduzimanje vozačke dozvole za mlađe vozače su preventivne mjere koje među prvima u Federaciji sprovodi MUP Zeničko-dobojskog kantona, a cilj je bolja sigurnost u saobraćaju.

Za devet mjeseci 2019. godine, broj saobraćajnih nezgoda je, u odnosu na isti period prethodne godine, manji za 1011 nezgoda. Broj lakše povrijeđenih osoba je veći za četiri osobe, broj teže povrijeđenih je manji za 38 osoba, dok je broj smrtno stradalih manji za jednu osobu. Od februara 2017. godine kada je došlo do izmjene u Zakonu o osnovama bezbijednosti saobraćaja ovo Ministarstvo je do aprila ove godine trajno oduzelo 62 vozačke dozvole mlađim vozačima, a osim ovoga u cilju veće bezbijednosti provode i predavanja kao i oduzimanje motornih vozila. “Na taj način „udarili „ smo na budžet vozača ali i poslali svim ostalim bahatim vozačima jasnu poruku da ćemo isto i sa njima postupiti”, objašnjava Adis Imamović, glavni inspektor MUP-a ZDK.

U prvih devet mjeseci tekuće godine ukupno je kontrolisano blizu 120 hiljada vozila. Policija je radi poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja poduzimala značajne aktivnosti, te je tokom izvještajnog perioda, za počinjene prekršaje i krivična djela u saobraćaju sankcionirano ukupno 72.799 učesnika u saobraćaju. Građani smatraju kako su veće kazne i bolja edukacija u školama za vozače najbolja prevencija. Bolje i kvalitetnije znanje moraju pružiti certificirane auto škole kako bi bolje pripremili sve kandidate koji izlaze na ulicu kao vozači iz njihovih škola a s druge strane, veće i rigoroznije kazne za sve nesavjesne vozače su ključne stvari za bolju bezbjednost u saobraćaju, smatraju vozači.

Smanjen broj saobraćajnih nesreća sa najtežim ishodom su rezultat velikog broja akcija koje kontinuirano sprovodi kantonalni MUP. “Svjedoci smo da se saobraćajne nesreće svakodnevno dešavaju i da to ne možemo svesti na nultu stopu, ali ono što je u nadležnosti kantonalnog MUP-a i što nam je Zakon dozvolio mi svakodnevno poduzimamo i pratimo stanje, te nastojimo da ono bude bolje svakim danom”, objašnjava Imamović.

U prvih devet mjeseci na području kantona evidentirano je 2238 saobraćajnih nezgoda, povrijeđeno je 626 osoba, od kojih 537 lakše i 89 teže. Smrtno je stradalo 12 osoba, a kao najčešći uzroci u izvještajnom periodu su i dalje neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola.

Belinda D./Zenicainfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE