Može li se zaraziti ptičijom gripom putem hrane?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Prijedoru je potvrđen slučaj ptičije gripe, a u naselju Tukovi uginulo je nekoliko desetina ukrasnih kokoški, za sada je kompletno područje Prijedora proglašeno ugroženim.

Zaražene ptice pronađene su u jednom domaćinstvu. Plan mjera zaštite na području Prijedora već je donesen, a sada je red na nadležnim institucijama i službama da ih provode.

U jutarnjem programu N1 televizije o ovoj temi razgovarali smo sa dr. Mirsadom Hukić, specijalistom medicinske mikrobiologije.

Virus ptičije gripe definitivno je tipa H5, a podtip nije određen. Vjerovatno je riječ o N8 koji je rasprostranjen u cijelom regionu, odnosno registrovan u 77 zemalja. Praktično je zauzeo čitav svijet“, kazala je dr. Hukić.

ČITAJ JOŠ:  Zbog visokih cijena povrća mnogi odustaju od zimnice

Kako se virus ptičije gripe može prenijeti na ljude?

Imamo veliki broj tipova i podtipova influence koji se određuju prema H. Virusi se veoma teško prenose na ljude. Mora postojati tijesan kontakt između zaraženih ptica i ljudi. Može preći na domaćine ako su imali blizak odnos s peradi, radili s njima, obrađivali ih i slično“, kazala je gošća Novog dana.

Da li je opasan po ljude?

Virus gripe, ptičji ili svinjski, je podložan velikim promjenama. Postoje tzv. tačkaste mutacije, koje u jednom trenutku prelaze u drugi tip virusa i tada se javljaju epidemije jer se naš organizam ne može boriti protiv toga. Dva različita virusa mogu inficirati istu ćeliju i desiti se da nastane novi tip virusa koji se može širiti i nastati pandemije, odnosno svjetske epidemije za koje nemamo iskustva i adekvatnu odbranu“, objasnila je dr. Hukić.

ČITAJ JOŠ:  Prijave za "Marš mira 2022" otvorene danas
Izvor: N1

Ministar Šarović je rekao da je riječ o prekograničnom utjecaju, jer u Hrvatskoj ima više žarišta ptičije gripe?

Jedino je u Belgiji H7N1. Virus ptičije gripe koji je prisutan u BiH je opasan za ptice, ali i uobičajen u ptičijoj populaciji. Može inficirati ukrasne ptice ili perad kod kojih izaziva tešku bolest“, kazala je dr. Hukić.

Na pitanje kako se zaštiti, specijalista medicinske mikrobiologije odgovara: “Veoma teško jer ptice lete, idu gdje hoće i nose svoj virus. Možemo kontrolisati uvoz peradi.”

ČITAJ JOŠ:  Putevi u BiH: Izveo kamikazu na cesti, izbjegnuta tragedija (VIDEO)

Šta sada slijedi, koje se mjere poduzimaju?

Sada se vrši kontrola i prijavljivanje. Potrebno je kontrolisati uginule ptice, uzgoj ne bi trebao biti na otvorenom, kako bi se smanjio kontakt sa divljim pticama.

Dr. Hukić za kraj je istakla da obrađeno meso, kuhano, pečeno nije zarazno i ne može se dobiti virus ili infekcija.

Jedino ljudi koji rade sa svježim mesom, sa peradi, koji ih obrađuju i pripremaju mogu biti zaraženi. Ako je u pitanju supa i kuhano ili prženo meso, od takve hrane se ne može zaraziti ptičijom gripom.”

N1

GODISNJICA
MARKETING