Može li smanjenje PDV-a pomoći ugostiteljstvu, turizmu, putničkom saobraćaju…?

pdv bih 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ugostiteljstvo, turizam i putnički saobraćaj privredne su grane koje trpe najveće posljedice pandemije koronavirusa. Entitetske vlade već su pokušavale, a to rade i dalje, ublažiti ih nizom mjera. Dok se očekuje da se i državni vrh probudi, pred njima je inicijativa o smanjenju PDV-a.

Vrata mnogih ugostiteljskih objekata odavno su pod ključem. Ona koja nisu, uskoro bi mogla biti. Potpuni potop doživjeli su ugostitelji, ali i turistički sektor u našoj zemlji. Iako se ove godine najavaljivalo moguće povećanje stope PDV-a, tu mogućnost zaustavila je pandemija. Sada se traži da se za najpogođenije stopa PDV-a spusti, javlja Federalna TV.

“Vrlo je značajno, korisno i mislim da je vrlo konkretno kao ekonomska mjera da se smanji stopa PDV-a sa 17 na 5 posto za ugostiteljstvo, turizam i putnički saobraćaj. Sasvim je logično da to uradi i u roku od 30 dana uradi i na osnovu naše inicijative predloži Vijeće ministara BiH”, kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Samo hotelijeri u BiH u ovoj godini, u odnosu na prethodnu, zabilježili su pad prometa za čak 80 posto. No, ovo je, kažu, samo statistika – njihove procjene još su crnje. Ne nadaju se da će ova inicijativa dobiti podršku, ali svaki vid pomoći im je, kažu, dobrodošao.

“Ne radi ništa i ovo što radi – to je simbolično, a mnogi drže objekte otvorene, jer moraju čuvati, moraju održavati, a nema posla, veliki su gubici, režije su velike”, objašnjava Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Ekonomski stručnjaci ne vide rješenje u ovoj inicijativi. Određene mjere jesu potrebne, ali smanjenje ionako najmanje stope PDV-a ne samo u Evropi nego i regionu ne mogu podnijeti budžeti koji su već u deficitu, a izostala je analiza efekata koje bi mogla prouzrokovati ova mjera. Pogotovo rješenje nije u diferenciranoj stopi PDV-a jer BiH nema tehničke pretpostavke da takav koncept prati. PDV bi se mogao uzeti kao efektivna mjera, ali ne kroz umanjenje, nego svojevrsni povrat.

“Prema mojim preliminarnim ocjenama, na godišnjem nivou ovakva vrsta mjere bi prouzročila pad prihoda budžetima oko 200 miliona i zaista treba provjeriti da li se ovo može kompenzirati kroz sredstva koja su predviđena dodatnim kreditom MMF-a jer za mene ono što je ključno u ovoj situaciji je da kroz bilo koju mjeru koju donosimo ne smijemo dovesti u pitanje investicije koje se realiziraju”, kaže prof. dr. Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Prof. dr. Aziz Šunje, s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu pobornik je jedinstvene stope PDV-a: “A pomoć ugroženim biznisima, gdje se može taj PDV obračunski tretirati kao obračunska kategorija – znači, onaj koji uplaćuje, da se umanje za taj iznos i taj iznos vrati tim ugroženim subjektima. Bilo koja promjena stope PDV-a u našim uslovima bi imala negativne efekte”.

Rješenja svakodnevno neko nudi, no nismo dosad čuli da se ozbiljnije razmatra jedini konkretan korak koji je morao biti poduzet, a to je smanjenje budžetskih stavki, jer prostora za to ima. Posebno u reformi javne uprave koja je godinama samo mrtvo slovo na papiru.