pexels engin akyurt 4087508 750x500 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kako se koronavirus i dalje širi svijetom, javljaju se nove verzije virusa koji neprestano mutira, ali i novi simptomi. Neki od njih se tek prijavljuju po prvi puta pa još nisu ni našli svoje mjesto na službenom popisu simptoma.

Godinu dana nakon što se novi koronavirus proširio svijetom i uzrokovao pandemiju, naučili smo da koronavirus ima neke uobičajene simptome, no ljude pogađa različito pa često i simptomi variraju, a ne samo težina kliničke slike.

Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Emergency Medicine, u kojoj je opisan slučaj muškarca oboljelog od covida-19, konstantne i dugotrajne štucavice mogu biti simptom koronavirusa.

Što je studija otkrila?

Radi se o slučaju 62-godišnjeg Egipćanina koji je došao u bolnicu nakon što četiri dana nije mogao prestati štucati, u mjesec dana je dosta izgubio na težini, no nije imao druge simptome koronavirusa.

CT je pokazao upalu pluća što je bio uzrok konstantnoj štucavici.

Slučaj je zainteresirao zdravstvene djelatnike, no potrebna su daljnja istraživanja da bi se i ovaj simtpom potvrdio, prenosi Times of India. Zasad se smatra rijetkim.

Ovako ekstreman oblik štucavice i ranije se povezivao s nekim bolestima koje mogu napasti pluća, poput gripe ili tuberkuloze.

Kad se treba zabrinuti?

Ako imate na umu da su štucavice uobičajene i da brzo prolaze, razlog za brigu možete imati ako štucavica ne prolazi ni nakon dva dana. Tada bi se trebali javiti liječniku koji će postavliti dijagnozu.

Ako osjećate uobičajene simptome virusne infekcije, poput temperature, suhog kašlja, oslabljenog njuha ili bolova u mišićima, najbolje bi bilo da se izolirate i testirate.

Lijek za štucavicu ne postoji. Ljudi je najčešće riješavaju čašom vode, zadržavanjem daha ili grgljanjem.

Pomoć liječnika ipak potražite ako štucavica ne prolazi ni nakon dva dana, ako imate problema s gutanjem, spavanjem ili disanjem.