MR. CIKOTIĆ O EMANETU: Vlast ima odgovornost i bit će pitana na sudnjem danu

ALJO EF CIKOTIC HAYAT 9 5 2021 696x394 1
Podijelite vijest

Večeras u ramazanskom programu govorili smo o odgovornosti, o emanetu kojeg možemo posmatrati sa tri aspekta: odgovornost prema Bogu, odgovornost prema samom sebi i odgovornost prema zajednici.

O ovoj temi smo razgovarali sa mr. Aljom-ef. Cikotićem, večerašnjim gostom emisije „Stil života“.

  • Kur’an nam govori da je ponudio emanet nebesima, zemlji i brdima. Kada spomenemo nebesa, zemlju i brda, onda smatramo da je to nešto visoko, nešto snažno i jako. Uzvišeni Allah dž.š. kaže da je emanet, da je odgovornost ponio čovjek. Mi kao generacija koja trenutno živi, trebamo biti svjesni značaja i odgovornosti emaneta, jer Uzvišeni Allah je u kontinuitetu slao ljudskom rodu poslanike i objavu. Mubarek mjesec ramazan i jeste mjesec kada je počela da silazi posljednja Allahova objava u noći kadr i to je početak kada mi kao sljedbenici Muhammeda s.a.v.s preuzimamo emanet da slijedimo Allahovu Knjigu Kur’an-Kerim, koja je objedinila sve ono što su ranije objave u sebi sadržavale i koja će biti inspiracija i izvor pravoga puta sve do Sudnjega dana, i Allah je učinio da Kur’an bude vodilja, uputa i lijek, i sve ono što tražimo od dobra i na ovom i na budućem svijetu, nalazimo u Kur’an-i Kerimu i naravno, drugi dio jeste da slijedimo posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s koji je praktično pokazao kako se Kur’an živi u realnom životu i da naravno slijedeći i učenjake iz prvih generacija, do našeg vremena, nastojimo razumjeti svoje vrijeme, obaveze, odgovornost i emanet, šta je to što mi kao generacija možemo trenutno uraditi da nam svima ako Bog da bude bolje – kazao je mr. Cikotić.
Hayat

Sigurno težimo da budemo što odgovorniji, pa nas dinamika života malo i otuđi od tih vrijednosti. Međutim, jako je važna sama činjenica da smo odgovorni prema Bogu, prema sebi i prema ljudima koji čine društvenu zajednicu.

  • Vrlo je bitno da prvo spoznamo zbog čega smo došli na ovaj svijet, koja je naša obaveza u periodu postojanja i djelovanja ovdje na dunjaluku i kako i na koji način trebamo sve te relacije da uspostavimo kako bi ispunili taj dio emaneta koji je nama povjeren. Na prvom mjestu važno je da spoznamo ko nas je stvorio, ko nas opskrbljuje, ko nam sve ono što posjedujemo daje, i onda prema njemu imamo i emanet da na najljepši način mu zahvaljujemo, a to je dakle Uzvišeni Allah, naš Stvoritelj, koji određuje kada će se ko roditi, gdje će se roditi, i sve što imamo dar je od našeg Stvoritelja, a na svim darovima kada nam neko nešto daruje onda mi iskazujemo i zahvalnost. Uzvišeni Allah nam to jedino traži.

Naš gost kaže da našem Stvoritelju nije potreban ni naš namaz, ni naš post, ni naš zekat, ni naš sadekatul-fitr, ni naš hadž, nego je to nama potrebno.

  • I zato je važno da ovaj dio odnosa prema Allahu što iskrenije uredimo, dakle da mi budemo što iskreniji. Jer, nije samo važna forma. Naš Stvoritelj ne samo da zna ono što mi javno radimo, nego zna i ono što tajimo i ono što u svojim prsima krijemo. I zbog toga je vrlo bitno da prema Allahu budemo iskreni. Na drugom mjestu, vrlo je važno da prema sebi budemo odgovorni, jer Poslanik a.s. nas uči da budemo svjesni Allaha gdje god da smo. Da nakon lošeg djela uradimo dobro jer će ga onda eliminisati ono što dobro uradimo, i to je odgovornost prema nama samima. Da pratimo svoje postupke, da analiziramo gdje smo napravili ono što je pozitivno i dobro, a gdje smo pogriješili. Poslanik a.s. nas uči da odmah nakon što uradimo loše djelo i postanemo svjesni da smo napravili određenu grešku, da uradimo nakon toga dobro djelo, jer će ono eliminisati i izbrisati to loše – istakao je mr. Cikotić.
Hayat
  • Ako smo pogriješili prema Allahu, onda ćemo se obratiti sa iskrenim pokajanjem, tevbom, i zatražit ćemo od Allaha oprost, to je istigfar. Ako smo pogriješili prema ljudima, onda ćemo nastojati da im namirimo štetu koju smo im nanijeli i da tražimo halal od njih, jer je bolje da se halalimo dok smo još na ovom svijetu nego da to čekamo za budući svijet. I treća relacija odnosa jeste naš odnos prema ljudima i Poslanik s.a.v.s. nas uči da se trebamo prema ljudima lijepo ponašati. Ustvari, naš odnos prema drugima nam pokazuje koliko smo ispravno shvatili ove prve dvije relacije. Jer, onaj ko vjeruje u Allaha i ko slijedi Poslanika s.a.v.s. i ko analizira svoje postupke, on će prema ljudima se lijepo ophoditi. Jer, mi nikada ne mrzimo čovjeka, možemo samo prezirati i mrziti nečije postupke, ali čovjek je biće koje u sebi nosi dobro, i svi mi imamo i dobru i lošu stranu. Zato je važno da nastojimo u svakom prepoznati ono što je pozitivno i dobro jer je tako Poslanik a.s. radio. Kada su se svi zgražavali na strvinu koja je bila pored puta, i govorili kako je ružna, Poslanik a.s. je rekao „vidite kako ima divne zube“.
  • Dakle, i mi trebamo iz toga naučiti da trebamo u svakome tražiti njegove divne zube, pozitivne stvari u drugoj osobi, i na taj način ćemo graditi daleko zdravije i bolje međuljudske odnose, a mi pogotovo danas živimo u vremenu kada jeovaj dio poprilično poremećen – istakao je mr. Cikotić.
Hayat

Nekada površno gledamo na neke odnose i na odgovornost, čak i na povjerenje koje nam neko ukaže. I danas tome možemo svjedočiti, ali iz primjera Poslanika s.a.v.s., i prema onim najljućim neprijateljima je postupao upravo blago. Upravo te činjenice i principe trebamo koristiti, ne samo u mjesecu ramazanu kada se trudimo da budemo bolji nego inače, nego da ustrajemo u toj odgovornosti.

  • Važno je da stalno ili svakodnevno razmišljamo o emanetu koji je nama povjeren i da se mi potrudimo da ono što smo mi odgovorni, da to što bolje obavljamo i izvršavamo. Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Svi ste vi čuvari i svi ste odgovorni za ono što vam je povjereno na čuvanje“. Vladar je čuvar i bit će pitan i odgovoran. Dakle, ako je funkcija u jednoj državi predsjednika države, onda je njegova odgovornost najveća. On će biti pitan za to kako se odnosio prema onima nad kojima je vladao. Ko god ima bilo koju vrstu vlasti, on će biti pitan na Sudnjem danu. I zato Ebu Zer kad je došao Poslaniku s.a.v.s. i tražio od njega da ga postavi na neku poziciju ili funkciju, Poslanik a.s. ga je odgovorio od toga da on nije sposoban da to nosi jer će mnogima to biti zulumat, tmina i kajanje na Sudnjem danu – kazao je, između ostalog, mr. Aljo-ef. Cikotićem, gostujući u emisiji „Stil života u islamu“.

Podijelite vijest