Mračna strana Valentinova: Preljubi, prekidi, razočaranja, rasipnost…

Mračna strana Valentinova: Preljubi, prekidi, razočaranja, rasipnost…

0192007.48

Valentinovo ili Dan zaljubljenih obilježava romantika, ljubav, darovi i poljupci. No, nije sve tako ružičasto kako se isprva čini. Ima taj dan i svojih mračnih strana. Otkrivamo koje su to.

Preljub

Prema tekstu objavljenom u USA Today, mnogi partneri ili partnerice bi nakon Dana zaljubljenih mogli utjehu i romantiku potražiti kod nekog drugog ukoliko na Valentinovo nisu ispunjena njihova očekivanja.

Spolno, pogansko nasilno porijeklo

Neki kažu kako Valentinovo vuče svoje korijene iz drevnog poganskog običaja zvanog Lupercalia. Muškarci su se skidali do gola i bičevali mlade žene u nadi da će im povećati plodnost.

Kršćansko nasilno porijeklo

Drugi tvrde da je Valentinovo počelo kao liturgijsko slavlje ranih kršćanskih svetaca, a ono je uključivalo i odavanje časti mučeništvu nekih od njih. U kasnom srednjem vijeku počelo se povezivati s ljubavlju i romantikom

Previše slatkog

Čokolada je sama po sebi slatka. Čemu je još onda izrađivati u obliku srca i ispisivati po njoj pretjerano sladunjave ljubavne poruke?!

Debljanje

Pokušajte izračunati koliko ste kalorija unijeli dok ste pojeli sve te silne čokoladice u obliku srca u bombonijeri, romantičnu večeru te ispili nekoliko čaša vina.

Prekid na pomolu

Navodno je postotak žena koje ostavljaju svoje partnere jer nisu dobile ništa za Valentinovo čak 53 posto.

Rasipnost

Dok kupite poklon, platite večeru ili kupite namirnice za večeru koju ćete spraviti kod kuće i dodate li tome još prikladno donje rublje i depilaciju, zaboravite da ćete taj mjesec od svoje plaće podmiriti režije.

Foto: Thinkstock

Otpad

U dva tjedna uoči Valentinova značajno se povećava količina otpada zbog povećane prodaje zlatnog nakita, papira za umatanje, pakiranja od slatkiša, a dodajmo tome i potrošnju goriva za transport cvijeća.

Izrabljivanje djece

U zapadnoj Africi, kakao je poljoprivredni proizvod koji se prvenstveno uzgaja radi izvoza. Kako je s godinama rasla čokoladna industrija tako je rasla i potražnja za jeftinim kakaom. Stoga da bi tamošnji poljoprivrednici bili konkurentni na tržištu često pribjegavaju iskorištavanju djece za branje plodova kakaovca.

Cvijeće

Na Valentinovo osim potražnje za srcolikim čokoladama raste i potražnja za cvijećem. Prema izvješću Victoria International Development Education Association dvije trećine kolumbijskih i ekvadorskih radnika u cvjetnjacima ima zdravstvenih problema poput glavobolje, mučnine, konjuktivitisa, osipa, alergije, slabog vida te neuroloških problema.

Forsiranje

Zašto se ne biste voljeli, mazili i pazili te pružali romantiku i sitne znakove pažnje cijele godine? Jedite čokoladu umjereno, uživajte u cvijeću u njegovoj prirodnoj okolini i volite partnera ili partnericu koju ste izabrali umjesto da se forsirate i sve to prenapadno radite samo na Valentinovo.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica