MREŽA ACCOUNT: Stižu prve prijave zloupotrebe humanitarne pomoći

Podijelite vijest

Članice ACCOUNT-a, antikorupcijske mreže u Bosni i Hercegovini, već su počele primati prijave o neregularnostima u raspodjeli humanitarne pomoći namijenjene ugoženima iz poplavljenih područja i rade na provjeri dobijenih informacija.

OTEŽANA KONTROLA PODJELE

Većina građana se žali da pomoć ne stiže u prave ruke, da se hrana, voda i druge potrepštine šalju u privatna skladišta ili skladišta pojedinih trgovina, te da se pomoć dijeli u zavisnosti od stranačke pripadnosti.

Mi provjeravamo sve prikupljene informacije i one koje se pokažu tačnima će biti proslijeđene nadležnim institucijama, kaže Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže Account.

Predstavnici 26 nevladinih organizacija koje učestvuju u nadgledanju distribucije pomoći, ističu da je jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju na terenu taj što se humanitarna pomoć u nekim mjestima dijeli na više lokacija, što otežava kontrolu podjele.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju građani u područjima pogođenim poplavama je povećanje cijena u trgovinama.

Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona navodi da su u ovom Udruženju primili nekoliko prijava o povećanju cijena u manjim prodavnicama i trgovačkim centrima.

Mi smo provjerili ove informacije i prodavnice u kojima su cijene povećane smo prijavili tržišnoj inspekciji, kaže ona i dodaje da su u manja mjesta u okolini Tuzle počeli dolaziti kombi-prevoznici koji su vodu i životne namirnice prodavali po višim cijenama.

Stanovnike smo savjetovali da zapišu brojeve registarskih oznaka ovih prevoznika i oni će biti prijavljeni policiji.

26 INFO PUNKTOVA

Antikorupcijska mreža Account do sada je primila desetak prijava korupcije i neregularnosti u raspodjeli pomoći poplavljenim područjima, a veći broj prijava očekuje se u narednom periodu.

Odlučili smo da se uključimo u kontrolu raspodjele pomoći zbog zabrinutosti građana da će pomoć biti zloupotrijebljena i da neće doći u prave ruke. Informacije od građana prikupljamo na 26 info-punktova u BiH, a cilj nam je da na prikupljanju i provjeri ovih informacija rade lokalne organizacije, jer su one najbliže građanima pogođenim poplavama, kaže Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže Account.

U mreži Account smatraju da oni koji u ovim teškim trenucima zloupotrebljavaju dobronamjernost svih ljudi širom svijeta, ali i krše zakon, trebaju za to materijalno i krivično odgovarati.

Ukoliko uočite nepravilnosti ili korupciju u prikupljanju i distribuciji pomoći, prijavite info-punktovima Accounta.

žurnal.info