Mreža roditelja grada Zenica u podršci roditeljima djece s rizičnim ponašanjem

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Mreža roditelja grada Zenice oformljena je nakon završenih seminara i radionica u sklopu IOM –ovog projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH”.Ovu grupu čine članovi koji su prije svega i sami roditelji, a dolaze iz različitih profesionalnih opredjeljenja, te svako shodno svom opredjeljenju i iskustvu doprinosi boljem radu i razvoju.
Mreža djeluje na području grada Zenice. Mreža ima svoj logo i e-mail kontakt: mrezaroditelja@gmail.com
Realizacija projekta Uloga i značaj roditelja u prevenciji, identifikaciji i reagovanju u slučaju rizičnih ponašanja mladih, bila je tema tri radionice održane u  MZ Janjići, Nemila i Arnauti kroz projekat “Upoznaj da bi spriječio” u organizaciji Mreže roditelja grada Zenice, koja je nastala uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM).  Posljednja radionica realizovana je u MZ Arnauti kao završna, treća radionica gdje su nas dočekale majke djece različitih uzrasnih skupina, različitog obrazovnog statusa i zanimanja.  Osim svog prisustva donijele su i domaće specijalite koje smo degustirali uz druzenje nakon radionice.
– Nakon uvodnih riječi, međusobnog predstavljanja i upoznavanja, članovi Mreže roditelja grada Zenice su sve prisutne putem prezentacije upoznali sa svojim dosadašnjim radom, ciljevima, zadacima i rezultatima. Tom prilikom istakli su da su osnovni zadaci i aktivnosti Mreže roditelja usmjereni na prevenciju vršnjačkog nasilja, mogućeg nasilnog ponašanja mladih, prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, smanjivanju lošeg uticaja okoline, te podršku mladima i njihovim roditeljima. Osim navedenog, zadatak Mreže roditelja je da usvojena znanja prenose dalje u svoju lokalnu zajednicu kroz različite projekte i radionice. 
– U drugom, glavnom dijelu, uslijedila su edukativna predavanja na teme: Komunikacija, Odgojni stilovi, Adolescencija i karakteristike, Komunikacija roditelj – dijete, Konflikti i nenasilno rješavanje konflikata.- Kao završni dio današnjeg druženja korištena je diskusija na prezentovano i pitanja.Nakon završene treće/zadnje radionice predviđene ovim projektom možemo zaključiti da su ciljevi projekta ostvareni. Domaćini sve tri MZ  su podržali  ideju Mreže roditelja, iznijeli su svoja iskustva i problematiku sa kojom se susreću, te izrazili želju za saradnjom i potrebu za ovakvim sastancima koji bi trebali biti obaveza sa ciljem druženja, međusobnog upoznavanja, razmjene iskustava i uzajamne pomoći kako bi konačni cilj bio što bolji i za dobrobit cijele društvene zajednice.

Ova aktivnost je dio krovnog projekta “Podrska mladima u lokalnim zajednicama u BIH” koji implementira Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podrsku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.