Portal 072info

Mrlje i kamenac: Očistite dno pegle u nekoliko koraka

Screenshot 11 170
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako niste među onima koji govore kako veš samo ‘uredno poslože na sušilo, pa bude kao da je popeglan’, sigurno vam se dogodilo da s vrućom peglom pređete preko nekog ljepljivog materijala koji se onda zalijepio za njeno dno, pa ga treba očistiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Osim toga, na dnu pegle skuplja se i kamenac, pa se čišćenje preporučuje barem jednom u mjesec dana. Trebati ćete: čisti peškir, sodu bikarbonu, vinski ocat,  toplu vodu, staru četkicu za zube i štapiće za uši od vate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Od jedne kašice sode bikarbone i dvije kašike vode napravite gustu pastu i nanesite je na mrlje na dnu pegle, možete i preko rupica za paru. Ostavite nekoliko minuta da pasta počne djelovati, pa prebrišite peškirom, a rupice očistite štapićima za uši. U zdjelicu ulijte vinski ocat i u njega umočite četkicu za zube, a zatim s četkicom polako prijeđite preko dna pegle.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Peglu napunite vodom, uključite je i pokrenite ispuštanje pare. Zatim je pritisnite o čisti peškir i snažno ‘peglajte’ dok istovremeno ispuštate još pare. Tako će se s dna skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon paste i octa. Isključite peglu i ostavite je da se osuši, pa prebrišite s čistim peškirom. Ako ništa ne skine tvrdokorne mrlje s dna pegle, na njih nanesite malo paste za zube pa dobro istrljajte sa pamučnom krpom.

Nakon toga peglu uključite i na pari peglajte tu istu krpu. Uvijek koristite bijelu pastu za zube, nikako paste u boji, a postupak ćete vjerojatno morati ponoviti par puta, pogotovo ako se radi o zalijepljenoj plastici ili sintetičkom materijalu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME