Portal 072info

MUČI VAS MASNA KOSA: Evo kako da je se riješite

Imate problema s masnom kosom i isprobali ste sve moguće šampone i preparate kako bi suzbili njeno mašćenje, ali ništa ne pomaže?

Vjerujte, taj problem muči brojnu žensku, pa i mušku populaciju i nakon što izađe iz puberteta. Postoje različite teorije zbog čega se kosa masti. Prema istraživanjima sprovedenima u SAD-u, mašćenje kose može prouzrokovati blaži ili jači hormonalni poremećaj, stres, kontracepcijske pilule, pa čak i često češljanje kose. Naime, s češljem ili četkom za kosu s kojim na neki način stružete po korjenu kose, skidate masnoću i prenosite je na vrhove kose. Osim toga, za masnu kosu može biti krivo vlažno vrijeme, masna hrana, često prolaženje prstima kroz kosu, te razni preparati za kosu.

Mnogi imaju probleme s mašćenjem kose do te mjere da im ona izgleda masno samo nekoliko sati nakon što su ju oprali. Na žalost, tada je morate prati svaki dan, jer ne samo da vizualno izgleda poražavajuće, takođe, ima i specifičan miris. Na žalost, pranje kose svaki dan i više je nego nepraktično, a šampon najčešće još jače iritira korjen kose, što dovodi do još jačeg izlučivanja lojnih žlijezda.

Kako prati kosu

Kada kupujete šampon tražite šampon koji je namijenjen za masnu kosu ili volumen. Nešto noviji šamponi protiv masne kose imaju manje hemikalija nego oni starije proizvodnje, što bi trebalo smanjiti iritaciju. Isperite kosu u mlakoj vodi jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati regenerator za kosu, a ako baš morate, nanosite ga samo na vrh kose.

Između pranja, kosu dirajte i češljajte čim manje. Možete pokušati s vrlo malom količinom bebi pudera kako bi vam upio višak masnoće ili sa šamponom u spreju.

I frizura je važna

Vjerovali ili ne, čak stil frizure koju nosite može uticati na mašćenje vaše kose. Ako vam se kosa brzo masti izaberite frizuru koju je lako održavati i daje vašoj kosi volumen. Kosa rezana u više slojeva, daje utisak punije kose i iako će vam biti masna neće tako izgledati. Izbjegavajte frizuru sa šiškama, jer prvo će se po njima vidjeti da vam je kosa masna. Pomjerite kosu s lica što je više moguće, a ako imate dugu kosu, složite ju u rep. Ako je ikako moguće, nemojte upotrebljavati fen, ali ako ne možete bez njega, sušite kosu na nižim temperaturama. Lagane kovrdžice će vam pomoći da kosa ne bude slijepljena pa se neće toliko mastiti.

Domaći recepti

Ako ste izgubili svu nadu u preparate za kosu ili ste voljni isprobati nešto novo i zdravo za kosu, evo nekoliko savjeta.

Uzmite sapun na prirodnoj bazi, isjecite ga na komadiće i preko noći ostavite u vodi. Zgnječite do ujutro i ocjedite. U sapun pomiješajte puder na bazi biljke acacia concinna i operite kosu.

Takođe, možete prokuvati dvije šake svježe mente u tri decilitara vode i to 20 minuta. Nakon toga, odstranite ostatke lišća iz mente tako da tečnost procijedite, a nju ohlađenu pomiješajte sa šamponom.

Ukoliko ne želite upotrebljavati regenerator, upotrebite limunov sok.

Ako želite prirodni losion za kosu u čašu vode umiješajte dvije kašičice sladnog sirćetai malo soli. Stavite smjesu na korjen kose, pustite da stoji sat vremena i isperite u mlakoj vodi, očešljajte i osušite.

Podijelite članak