muftija banjalucki novembar2021 696x392 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 3, 2021 @ 18:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Podsjetio je kako se smisao života na ovom svijetu ogleda kroz čovjekovo kretanje, promjenu u fizičkom i duhovnom smislu, te kako je čovjek uvijek u pokretu, da odlazi, dolazi, vraća se, zastaje, spušta se i uzdiže.

NER FIT

Danas smo došli u Kotor Varoš da se sretnemo i vidimo sa onima koji žive tu, sa onima koji su ranije živjeli, bili prognani, pa se ponovo vratili da obnove život i imanja u svom rodnom gradu. Tu smo, također, da se sjetimo onih koji su živjeli ovdje, a danas, nažalost, nisu među živima. Nedužno su ubijeni i svirepo stradali, stradali su u svojoj Kotor Varoši, jer su je voljeli. Danas smo tu radi onih i zbog onih, koji će se roditi i živjeti u Kotor Varoši, kao slobodni ljudi, vrijedni domaćini i plemeniti sugrađani – poručio je muftija.

Ocijenio je da bi odlazak u bilo koji bosansko-hercegovački grad svjedočio istu sliku, jer nema mjesta koje nije stradalo, nema porodice ili pojedinca koji nije na neki način ožalošćen i uplakan.

  • Ostale su mnoge neispunjene želje, pregršt nedosanjanih snova i nerealiziranih planova. Zato nam danas treba: nada da se zločin i tragedija ne ponove, utjeha za prisutnu bol, ljubav i prijateljstvo za ljepšu budućnost – kazao je muftija Abdibegović.

Učiniti napor da se da prednost miru nad ratom je potrebno, kako smatra muftija, zbog života, ljudske radosti i mladosti i zbog svake uplakane majke, jer boli svih majki su iste.

Tekst se nastavlja nakon reklame
  • One, boli, se kao takve, ne mogu dijeliti po ovom ili onom osnovu. Zajedničko im je majčinstvo koje krasi ljubav, toplina i brižnost. Danas smo tu da obrišemo majčinu, očevu, sestrinu, bratovu i suzu prijatelja. Suzu treba promatrati kao materijalni dokaz, ogledalo bola ili radosti čovjekove duše. U današnjem slučaju, ona je ogledalo boli, uplakanih duša, ovog grada. Ona je čist i nepatvoren izričaj duše, i zato svaka druga materijalna čistoća je neuporediva sa čistoćom suze bola. Zato se u narodu kaže “čist kao suza” – pojasnio je muftija banjalučki.

Poručivši na kraju kako se u bolu “suza se vidi, a jecaj čuje”, muftija je kazao da, odlazeći iz Kotor Varoši, trebamo osluhnuti jecaj Bosne kao majke.

  • Njen jecaj treba slušati i tražiti u smjeni dana i noći, u vjetrovima koji nas šibaju, u žuboru vode koja nas hladi, u hladovini oblaka i augustovskom suncu, u njenim poljima, kotlinama, planinama i narodima koji žive i umiru u njoj. Znajući koje nam vrijednosti i blagodati daruje Bosna, pjesnik joj je izrekao stih “Zemljo Bosno, majkom ću te zvati” – kazao je muftija Abdibegović.

Bošnjaci iz Kotor-Varoši novembra 1992. godine pokušali su da pređu na slobodnu teritoriju općine Travnik. Na ovom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila.

LIDER