Muftija Dizdarević oštro poručio: Društvene mreže su omogućile raznim bitangama da dobiju pravo glasa

U ramazanskom programu govorili smo o iskrenosti, koliko je ona osnova dobre, zdrave društvene zajednice i koje su to blagodati koje iskreno nosi sa sobom.

Gost emisije “Stil života u islamu” bio je hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički.

Suština dobrih međuljudskih odnosa jeste iskrenost. Iskrenost je najvažniji sadržaj ljudskih odnosa.

Bez iskrenosti nema zdrava ljudske komunikacije.

Iskrenost je jako važna, ako iskrenost uporedimo sa falsifikovanim novcem, onda možemo zaključiti da on ima svoju vrijednost u našem džepu sve dok ne spoznamo da je falsifikovan. Kada otkrijemo da je lažan, on gubi svoju vrijednost. Tako i svi drugi međuljudski odnosi, naše relacije prijateljstva i slično. Ono ima samo relevantnost u onoj mjeri u onom kapacitetu u kojem je ono iskreno, dobronamjerno. U tom pogledu nama je iznimno važno da u ovom vremenu lažnih vrijednosti, u vremenu kada je forma odmijenila suštinu. Kada je sve na neki način u dobroj mjeri patvoreno, lažno, deformisano.

Rezultat toga je da mi o sebi i drugima projiciramo prilično nerealnu sliku sebe. Vidimo to po društvenim mrežama, gdje mi od 5.000 fotografija koje snimimo stavimo onu jednu gdje ne ličimo na sebe, a sve to govori o tome da i mi podržavamo tu jednu patvorenu sliku stvarnosti, ali je problem ako pomislimo da je to relevantno, zato moramo i važno je da posvijestimo važnost istine i iskrenosti – govori nam muftija Dizdarević.

Sama naša potraga za istinom, traganju za istinom, naša je ljudska osobina. Iskrenost je ubijeđenost da govorimo istinu, dodaje muftija zenički.

Težnja za istinom je ustvari težnja za dragim Bogom, koji je El-Hak, krajnja, ultimativna istina. Mi svi zajedno moramo posvijestiti sebi koliko je to važno, ne na način da mi brutalno izgovorimo drugima istinu u lice, to je jedno ružno lice iskrenosti. Kada neki ljudi zbog svoje bahatosti, arogancije ili bezobrazluka kažu da je iskren, a onda ti istresu sve u lice. To je jedan loš i nepristojan način govorenja.

Prema riječima uvaženost muftije Dizdarevića, postoje tri razine iskrenosti. Prva je posipanje soli na ranu. Taj način govorenja istine je izraz bezobrazluka, bahatosti i oholosti. Druga razina je kada čovjek na pravi način, pravo mjesto i vrijeme, saopći bojažljivo i oprezno svoju iskrenost. I treća razina istine je ona koja će nas potaknuti na promjenu – ističe.

Društvene mreže su dio naših života. Danas smo svjesni te činjenice da se na istim mnogo stvari zloupotrebljava, tamo nema iskrenosti.

Sve što je rezultat ljudskog uma i nauma, sve što je čovjek stvorio, može se upotrijebiti i zloupotrijebiti. Društvene mreže i sve ono što je rezultat savremene tehnološke civilizacije ima svoje pozitivne i neupitne stvare tako i negativne. Društvene mreže i internet su omogućile raznim bitangama, polusvijetu, da dobiju prava glas, da se njihova riječ čuje, ne samo to, nego da se on zamaskira raznim lažnim fejk profilima. Tako se brka prava nauka i pravo znanje – između ostalog, govori muftija Dizdarević.

Prethodni članakDetalji zločina: Sinovi pajserom nasmrt pretukli majku
Sljedeći članakMeliha Fakić: Teško je nasmijati ljude, a pogotovo u današnje vrijeme