Muftija IZ Jasmin ef. Bekrić uhapšen u Australiji

Bekric morrison Sastanak
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vjerski vođa uhapšen je u zapadnom Sydneyju nakon što je pokrenuta istraga jer je navodno bio umiješan u zloupotrebu novca koji je dat u dobrovoljne svrhe. Tom prilikom je navodno zloupotrijebio 40.000 australijskih dolara što je oko 48 hiljada KM, saopćila je tamošnja policija.

Kako portal Radiosarajevo.ba nezvanično saznaje, radi se o efendiji Jaminu Bekriću koji je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji.

“Još pokušavamo doći do informacija. Ne znamo tačno o čemu se radi. Prema onome što imamo iz medija, vidimo da se radi o događajima iz 2009. godine (mnogo prije nego je Bekrić postao muftija, op.a.). Koliko razumijemo u ovom trenutku, radi se o nekakvom humanitarnom pitanju”, pojasnio je sagovornik portala Radiosarajevo.ba iz IZBiH. Istraga je, kako se saopćava, pokrenuta ranije u toku godine nakon informacija da je vjerski vođa učestvovao u nezakonitim aktivnostima.

Tokom istrage, policija je ustanovila da je 55-godišnji muškarac osnovao vjersko vijeće i prikupljao donacije od zajedina iz cijele Australije namijenjene dobrotvornim organizacijama u inostranstvu.

Nakon detaljne istrage, policija je ovog jutra dobila nalog za pretres na adresi Alana Yagoona, gdje je i uhapšen efendija Bekrić.

Tokom pretresa, službenici su oduzeli dokumentaciju relevantnu za istragu, koja će biti podvrgnuta daljem ispitivanju.

Bekrić je odveden u policijsku stanicu Bankstown, gdje se očekuje podizanje optužnice.

Islamska zajednica u BiH nije se oglasila o ovom pitanju.

GODISNJICA
MARKETING