Muftija Salem ef. Dedović: U ovoj krizi vidjeli smo koliko je sve dunjalučko krhko

2 227
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Izaslanik reisu-l uleme Islamske zajednice u BiH muftija mostarski Salem efendija Dedović danas je na nadaleko poznatom dovištu na Ajvatovici naglasio značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka.

Naglasio je da priroda i sve što je Bog na zemlji dao ima svoju molitvu, tespih, obraćanje Bogu, a to veličanje Gospodara Uzvišenog treba da upotpuni čovjek.

– U ovoj krizi vidjeli smo koliko je sve ovo dunjalučko krhko, sve je stalo da spozna da ima Jedan koji upravlja svime, da je od Njega spas i pomoć – rekao je Dedović.

Podsjetio je da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.

Hiljade vjernika na Ajvatovici - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baHiljade vjernika na Ajvatovici

– Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu. Jednome, jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana – rekao je Dedović.

Sa strane tradicije, rekao je, Bošnjaci nisu mali nego su veliki narod.

– Mi smo baštinici i srednjovjekovne Bosne i osmanske Bosne i austrougarske Bosne…, naš cilj i naša sudbina je naša nezavisna, suverena i slobodna Bosna i Hercegovina i među Bošnjacima na polju ovog jedinog cilja nema i ne smije biti nikakve rasprave – rekao je Dedović i dodao:

– BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive, i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji.

Avaz