Muftija zenički: Bilo kakav incident zbog mise u Sarajevu je nedopustiv

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bilo kakav incident, odnosno bilo kakva ekscesna situacija koja bi se mogla desiti sutra u Sarajevu zbog održavanja mise za stradale u Blajburgu najmanje odgovara i Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, poručio je u razgovoru za agenciju Anadolija Mevludin efendija Dizdarević, muftija zenički.

– Bez obzira na to koliko mi osuđivali ideju fašizma, i bez obzira na to koliko bili žrtve fašizma koji su se dešavali od 1941. do 1945. godine i od 1992. do 1995. godine, Bošnjaci, muslimani, obraćam im se kao muftija, moraju znati da svaki takav incident šteti, prije svega, i BiH i Bošnjacima i kao takav nije dopustiv. U tom pogledu, mi moramo pokazati odgovornost. Svako svoje breme nosi. Svako je odgovoran i pred Bogom i pred ljudima za svoja djela. Tu nema nikakvih dilema – rekao je Dizdarević.

Naveo je da želi iskoristiti priliku da se referira na stavove reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića koji je, kaže muftija Dizdarević, krajnje precizno detektirao gdje je ustvari krajnji uzrok problema.

– Nije uzrok problema ni u Katoličkoj crkvi. Uzrok problema je u Zagrebu. Tamo je adresa gdje treba tražiti odgovor zašto se to dešava. To je isto kao i što je i odnos sa predstavnicima srpskog naroda, odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Njega ne treba tražiti ni u Banjoj Luci, ni u Trebinju, ni bilo gdje drugdje. Treba ga tražiti u Beogradu. U tom pogledu i prilici ko želi istinski da riješi problem, ko istinski želi da se suoči sa pravim problemom, mora ga adresirati na pravi način. To su prave adrese – Zagreb i Beograd – poručio je muftija Dizdarević.

Sutra će se u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu upriličiti misa za stradale na Bleiburgu 1945. godine, koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić.

U isto vrijeme najavljeni su protesti SABNOR-a, ali i drugih grupa građana u Sarajevu zbog održavanja te mise.

Anadolija