Portal 072info

Mujkanović: Pet minimalnih plata potrebno je za jednu potrošačku korpu

Minimalni rast plaća na godišnjem nivou govori o vrlo teškom položaju radnika u našoj zemlji. Neusklađenost prosječnih primanja sa rastom troškova života loše se odražava na kvalitetu života građana i uopće na njihov standard zbog čega sve više radnika iz Bosne i Hercegovine odlazi u zemlje zapadne Evrope.

Iako statistički podaci pokazuju rast plaća i broja uposlenih u odnosu na protekli period, taj rast je toliko mršav da ni približno ne prati rast životnih troškova. Samo nafta i naftni derivati u tri mjeseca su porasli za oko 30 feninga, a u posljednjih osam godina u Federaciji BiH neto plaća porasla je oko 35 maraka.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u martu 2018. godine u je 881 KM i u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 1,6, a realno za 0,5 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. U Sindikatu ove podatke ocjenjuju ni manje ni više nego katastrofalnim.

Imate situaciju da je minimalna plaća u FBIH 406 KM za 176 sati na bazi satnice od 2,31 KM po važećem općem kolektivnom ugovoru. Potrošačka korpa četveročlane porodice, prema našim podacima je 1.920 KM, što govori da je potrebno pet minimalnih plaća radniku da bi ta porodica mogla zadovoljniti osnovne životne potrebe“, kazao je za ZenicaInfo Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Dodajmo još da je u martu 2018.  prema podacima Federalnog zavoda za statistiku ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH iznosio 513.198 dok na posao čeka 343.207.

Zenicainfo.ba

Podijelite članak