Mujkić: Sankcije su odgovor jače sile na silu koja decenijama ovdje terorizira

as

Profesor filozofije Asim Mujkić sinoć je u emisiji Izvan okvira na N1 govorio o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji u BiH, te komentarisao i uvođenje sankcija bh. političarima.

Da li je vlast u BiH dotakla dno?

– Što se tiče moralnosti svakako. To dno je dotaknuto odmah na početku, onog trenutka kada se za postizanje ciljeva posegnulo sredstvima nasilja. Ono što je čovječno bilo je gurnuto u stranu i nametnut je jedan kvazimoralni i u sebe uzatvoreni koncept unutar kojega i pomoću kojega se discipliniralo stanovništvo jedne etničke kategorije – kazao je Mujkić i pojasnio:

– Unutar tog jednog okvira svaka politika se mora referirati. Ako se ne referira na liberalne i demokratske vrijednosti i ne poštuje te procedure, onda su takvi zakoni i procedure nametnute silom i traju toliko koliko efektivna moć onog koji je nametnuo.

Ideološki aparati

Kako je kazao Mujkić, sankcije su odgovor jače sile na silu koja je prisutna ovdje.

– Sankcije su odgovor jedne jače sile na ovu silu koja decenijama ovdje terorizira i nameće svoje vrijednosti. To se radi preko ideoloških aparata. Institucije kao što su institucija obrazovanja, mediji, političke partije, čak i neke građanske udruge, kroz te institucije se promiču određene vrijednosti kroz koje se određeni subjekti prepoznaju i prihvaćaju mjesto u društvenoj hijerarhiji koje im je dodijeljeno na temelju ideološkog pravorijeka – kazao je Mujkić.

Poželjni tip individue

Mujkić dodaje da se stvara poželjni tip individue koji će baštiniti vrijednosti koje odgovaraju aktuelnim političkim snagama.

– Stvara se poželjni tip individue koji će baštiniti vrijednosti koje odgovaraju trenutnoj konstelaciji političkih snaga. To je onaj tipični proces idološke izgradnje svijeta gdje se kroz učestvovanje i ponavljanje određenih fraza koje su dominantne za određeno društvo i koje su identifikacijska oznaka elite, na taj način se izražava privrženost određenom nametnutnom skupu vrijednosti i na taj način se biva disciplinovan.

Prethodni članakSAMO U BIH: Gosta na svadbi ubo nožem u oko
Sljedeći članakTadić: Nisam obaviještena da su me SAD stavile na “crnu listu”