Muka vam je kad zazvoni alarm: Kako da postanete “jutarnji tip” osobe

Teško je vjerovati da postoje ljudi koji ustaju raspoloženi i veseli jer većina ujutro ima jako nizak prag tolerancije za sve oko sebe. No, jutarnji tipovi nisu mit, a takvi lako možete postati i vi samo ako budete slijedili ovih nekoliko jednostavnih koraka koji će vas pretvoriti u superraspoloženu “jutarnju osobu”…

Navijte samo jedan alarm

Buđenje uz iritantan zvuk alarma već je samo po sebi dovoljno loše, a još gore je kada taj isti zvuk ujutro čujete 18 puta zaredom. Tu patnju možete si olakšati ako navijete samo jedan alarm i čvrsto se obavežete kako ćete tada ustati, bez odgađanja. Jutro će odmah biti manje stresno, a vi ćete biti raspoloženi bolje nego da ste odspavali još 20-ak minuta i svo to vrijeme gasili alarme.

Taj alarm navijte 15 minuta ranije nego inače 

Najsigurniji način da sebi upropastite jutro, pa i ostatak dana, jeste da ustanete u posljednji čas i mahnito jurite po kući kako biste se spremili za posao. Navijete li alarm 15 minuta ranije nego što inače ustajete, dobit ćete puno više nego što ćete izgubiti. Nema boljeg od laganog jutra, kada se stignete opustiti uz šolju omiljenog napitka i doručak te pomno razmisliti o svojoj odjevnoj kombinaciji za taj dan.

Nemojte se družiti s mobitelom

Nema lakšeg načina za traćenje vremena od surfanja po telefonu čim otvorite oči. Pola sata prođe za tren, a vi niste napravili ništa pametno ni dobro za sebe, nego ste od ranog jutra buljili u mobitel. Izbacite to iz navike i provedite jutro bez mobitela i imat ćete puno više vremena za važnije stvari.

Doručkujte za stolom

Ako ste jedna od onih osoba koje vole raditi više stvari odjednom, kada je riječ o doručku zaboravite na tu naviku. Ne kaže se uzalud da je to najvažniji obrok u danu, a bit će još i bolji ako mu se posvetite u potpunosti i pojedete ga za stolom. Kada doručkujete i istovremeno prekopavate po ormaru ili peglate odjeću, rizikujete i šansu da se isprljate prije nego što se uopće odjenete.

Pripremite odjeću večer prije 

U ovom slučaju ne vrijedi ona izreka da je “jutro pametnije od večeri”, jer kome se ujutro dâ razmišljati o odjevnim kombinacijama?! Pripremite li svoj outfit večer prije, imat ćete puno više vremena za opuštajuće jutarnje rituale, a vjerovatno će biti i puno bolji od onog koji biste smislili ujutro.

Vježbajte

Možda će vam ovo zvučati suludo, ali navijete li alarm još malo ranije kako biste stigli odraditi jutarnje vježbanje, vaš dan će biti bolji no ikad. Ne treba se tu raditi o nekom pretjeranom fizičkom naporu, dovoljno će biti barem deset minuta joge ili nekoliko serija čučnjeva, trbušnjaka i sklekova, a svaka vježba će potaknuti proizvodnju endorfina, odnosno hormona sreće.

Uvedite beauty ritual

Možda će to za neke biti samo tuširanje naizmjence hladnom i toplom vodom, dok će si drugi ujutro prirediti pravi spa tretman. Kako god bilo, dobro je imati neku jutarnju uljepšavajuću rutinu zbog koje ćete se osjećati ljepše i svježije jer ćete tako dan započeti u odličnom raspoloženju.

Zaspite na vrijeme

Naravno, važno je i da ste naspavani, a s obzirom na to da smo vas već “natjerali” da pomaknete alarm unazad, onda biste trebali razmišljati i o vremenu kada odlazite na spavanje kako biste imali preporučenih osam sati sna.

Faktor.ba