Portal 072info

Muke turista: Ako vas na moru opljačkaju, morate platiti još 100 eura takse za prijavu

Ilustracija

Turisti koji imaju tu nesreću da ih opljačkaju na ljetovanju u Grčkoj, ukoliko žele policiji da prijave nepoznatog lopova, za to će morati da plate taksu od čak 100 eura! Toliko, naime, košta podnošenje krivične prijave protiv nepoznate osobe, kazao je za Blic.rs generalni konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić.

Odlazak u policiju

To je, primjećuje, još jedna otežavajuća okolnost zbog koje se neki turisti ipak odluče da se pomire sa činjenicom da su opljačkani.

Ako ipak ne želite da se na tome završi, prvi korak je odlazak u policiju, gde se prijavljuje ova neprijatna situacija. Bez toga ne može ni da počne potraga za počiniocima. To je, istovremeno, neophodno kako bi se eventualno od osiguranja nadoknadila šteta.

Ishodi su, kaže srbijanski konzul u Solunu, različiti: počinioci budu pronađeni a turisti obavješteni o pravima koja imaju kao oštećeni. U nekim slučajevima dolazi do nadoknade štete od osiguranja, a u značajnom broju slučajeva počinioci ne budu pronađeni pa turisti pretrpe materijalnu štetu.

– Treba imati u vidu da se ovakvi slučajevi ne mogu ni izbjeći ni potpuno iskorijeniti, a njihov broj raste sa zaoštravanjem ekonomske krize, koja je, pored ostalih posljedica dovela i do smanjenja broja pripadnika grčke policije pa čak i zatvaranja pojedinih policijskih stanica u turističkim mjestima – priča Pavić.

Sigurna destinacija

Pavić, međutim, ističe da je, bez obzira na neprijatnosti koje su pojedini turisti ove godine doživjeli na ljetovanju, Grčka i dalje sigurna destinacija za odmor srbijanskih državljana.

Pojedini građani, kako kaže, o incidentima koje dožive obavještavaju konzulat, ali ima i onih koji to ne čine, već se pomire sa tim da je šteta načinjena i, jednostavno, zaborave. Među onima koji to ipak urade, ima raznih situacija.

– Zabilježeni su najrazličitiji slučajevi krađa: motornih vozila, predmeta iz vozila i hotelskih soba, ličnih stvari bilo na plažama ili u javnom prevozu. Ovakvih slučajeva je na desetine, priča Pavić.

On kaže da se turisti iz Srbije sa ovakvim problemima Konzulatu najčešće obraćaju dok su još na terotoriji Grčke, a ima i onih koji to učine tek po povratku u Srbiju.

Podijelite članak