Multimilioner osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Multimilioner osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Bogati američki nasljednik Robert Durst, proslavljen po dokumentarcu na televiziji HBO, osuđen je sinoć na doživotni zatvor u sudu u Los Angelesu bez mogućnosti uslovnog oslobađanja, zbog ubistva najbolje prijateljice, pišu Vijesti.

Multimilioner (78) proglašen je krivim u septembru za ubistvo prijateljice Suzan Berman u njenoj kući u Beverly Hillsu 2000. godine, da bi je spriječio da govori policiji o nestanku njegove supruge Katline dvije decenije ranije.

“Taj zločin je ubistvo svjedoka”, rekao je sudija Mark Windam prije nego što je izrekao kaznu.

“Ta okolnost je u ogromnoj mjeri otežala taj strašni i uznemirujući zločin”, dodao je sudija.

Sudija je odbacio zahtjev odbrane za novo suđenje ocijenivši da ima dovoljno dokaza i to zastrašujućih o njegovoj krivici.

Sud je saslušao i sina žrtve. Rođaci Suzan Berman molili su ga pred sudom da kaže gdje se nalazi telo njegove supruge Katlin.

Tokom suđenja Robert Durst koji se izjasnio da nije kriv, skoro nepomično je sjedjeo u svojim kolicima.

Tužioci smatraju da je Suzan Berman pomogla Robertu Durstu da prikrije svoju ulogu u ubistvu supruge Katlin i da je Durst ubio Berman da bi je spriječio da odgovara njujorškim policajcima koji su ispitivali nestanak njegove supruge 1982. godine.

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest djelova na HBO The Jinx.

Serija se bavila drugom krvavom epizodom iz života Roberta Dursta, ubistva komšije koga je kasnije raskomadao i bacio u more.

On je oslobođen krivice za taj zločin zahvaljujući vojsci prestižnih advokata koji su ga branili na osnovu raznih argumenata uključujući legitimnu odbranu, slučajno ispaljivanje metka i činova počinjenih pod uticajem alkohola.

U dokumentarcu “The Jinx” izgledalo je kao da je Darst nehotice priznao krivicu, kada je sebi u bradu mumlao dok je bio u toaletu a bežični mikrofon mu nije bio isključen: “Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE