Municija iz BiH i istočne Evrope ima ključnu ulogu: Žila kucavica ukrajinske vojske

s 32
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

S piste na poljskom aerodromu, viljuškari su užurbano praznili transportni mlazni avion C-17, kao i mnogo manji civilni avion, prevozeći palete zelenih kutija punih municije do obližnjeg parkirališta.

Neki su nosili oružje američke proizvodnje, dok su drugi držali razna ubojita sredstva proizvedena u istočnoj Evropi — svi oni predstavljaju najveće ukrajinske prioritete za vojnu pomoć koja će uskoro biti ukrcana u kamione s prikolicama koji su čekali pored i biti raspoređeni širom zemlje, piše The New York Times.

Pentagon većinu američkog oružja koje šalje u Kijev povlači iz vlastitih zaliha, ali se oslanja na američke dobavljače koji će pretražiti istočnoevropske tvornice municije kako bi pronašli novoizrađeno oružje koje je dizajnirao bivši protivnik Sjedinjenih Država, Sovjetski Savez, kako bi se uspunilo obećanje predsjednika SAD Džo Bajdena (Joe Biden) o povećanju vojne pomoći Ukrajini.

Velika pažnja

Naime, novinari The New York Timesa pojašnjavaju kako Ukrajina još uvijek koristi mnoga oružja uobičajena za rusku vojsku, poput modernih kalašnjikova. I dok su molbe Ukrajine za sofisticiranijim oružjem — poput protivoklopnih raketa Javelin i protuzračnih projektila Stinger — dobile veliku pažnju, vojska zemlje ima hitne potrebe za širokim rasponom municije, uključujući desetine miliona metaka za oružje iz sovjetske ere koje nisu na vrhuncu popularnosti, ali ih ukrajinska vojska najviše koristi.

Pentagon takvo oružje, uključujući rakete, granate i streljivo za mitraljeze i jurišne puške, naziva “nestandardnim streljivom” – s obzirom na to da je streljivo nekompatibilno s onim koje koriste Sjedinjene Države i mnoge savezničke nacije, a koje je općenito poznato kao NATO- standardno streljivo.

A od napada 11. septembra, Pentagon je kupovao velike količine takvog oružja preko raznih američkih odbrambenih dobavljača za opskrbu vojski u Afganistanu, Iraku, Siriji i drugim zemljama koje se još uvijek oslanjaju na oružje sovjetskog dizajna.

Nestandardno steljivo

Jedna od tih kompanija je Ultra Defence Corp. u Tampi, Florida, koja ima oko 60 zaposlenih i razradila je posao radeći s firmama u Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.

Te zemlje, piše NYT, osiguravaju oko 90 posto nestandardnog streljiva koje kupuje Pentagon, prema tvrdnjama Metju Heringa (Matthew Herring), vlasnika kompanije, iako njegova firma osigurava samo djelić ukupnih narudžbi Pentagona.

Herring, koji je kupio kompaniju 2011. kada je imala tri uposlena i u Afganistan isporučivala helikoptere ruske proizvodnje, sada je u Poljskoj i sastaje se s ukrajinskim zvaničnicima kako bi saznao šta još njegova kompanija može učiniti kako bi im osigurala municiju.

“Prije mjesec dana, kada je Kijev bio opkoljen, bilo je: ‘Šta nam treba u sljedećih 48 sati?’”, rekao je Herring. “Ali sada je pitanje Ukrajinaca: ‘Kako ćemo dobiti dovoljno da izdržimo u ovoj borbi?’

Sklopili ugovor

Pentagonov nestandardni program streljiva izgrađen je kao direktan odgovor na istragu “The New York Timesa 2008.” koja je razotkrila ilegalnu prodaju kineskog oružja američkoj vojsci u Afganistanu, što je postalo tema filma “War Dogs” iz 2016.

Prema riječima Metju Heringa (Matthew Herring), nakon tog skandala, Pentagon je sklopio ugovor s velikim obrambenim nabavljačima da osiguraju nestandardno streljivo za Afganistan, a kasnije je dopustio malim kompanijama poput njegove da ponude iste vrste usluga.

Hoće li određene evropske nacije koje još uvijek proizvode streljivo sovjetskog dizajna prodavati svoju robu Ukrajini, politička je odluka – odluka koja dijelom može ovisiti o tome žele li održati dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zastupnik Džejson Krov (Jason Crow), demokrat iz Kolorada, bivši vojni rendžer koji služi u odborima za oružane snage i obavještajne službe Predstavničkog doma, rekao je u prošlosedmičnom intervjuu da će većina ukrajinskog nestandardnog streljiva “vrlo brzo biti iscrpljena” zbog trenutnog tempa borbe s Rusijom.

Važan dio opskrbe

Ukrajinska vojska će u konačnici morati prijeći na NATO standardno oružje u budućnosti, rekao je, kako bi mogla dalje iskoristiti goleme zalihe streljiva Zapada koje se nalaze u bunkerima širom Evrope i Sjedinjenih Država.

Taj je potez već u toku, dijelom, kroz Pentagonovu opskrbu pet bataljona 155-milimetarskih haubica za ispunjavanje hitnih potreba Ukrajine za ono što naziva granatama velikog dometa, koje su slične po sposobnosti sovjetskim 152-milimetarskim granatama, oružju koje Ukrajina koristi protiv Rusije.

Dakle, dok će kompanije poput Ultra Defense Corp. i dalje kupovati što više granata od 152 milimetara za Ukrajinu, Pentagon prebacuje u Kijev 184.000 155-milimetarskih haubica koje je povukao iz svojih zaliha u Evropi.

Na brifingu za novinare prošle sedmice, Džon Kirbi (John F. Kirby), sekretar za medije Pentagona, rekao je da nestandardno streljivo ostaje važan dio opskrbe oružjem koje Sjedinjene Države isporučuju Ukrajini.

– Ovdje je to žila kucavica za ukrajinske oružane snage – rekao je Kirbi o zalihama streljiva koje se daju Kijevu. 

– Ne pričamo puno o streljivu za malokalibarsko oružje. Ne dolazi u naslove, razumijem to, ali u svakom razgovoru koji imamo s Ukrajincima oni govore koliko je to važno.

Od invazije, rekao je, Sjedinjene Države su koordinirale i isporučile Ukrajini više od 50 miliona komada streljiva za malokalibarsko oružje, veći dio sovjetske proizvodnje. Kirby je rekao da Sjedinjene Države nastavljaju “razgovarati sa saveznicima i partnerima o njihovim zalihama nestandardnog streljiva” u nastojanju da pošalju što više streljiva u Ukrajinu.

– Ima uistinu značajan utjecaj na bojno polje. Oni koriste to streljivo doslovno svaki dan u odbrani svoje zemlje –  rekao je za sovjetsko oružje.

The New York Times