MUP će zaposlit još 200 policijskih službenika

MUP će zaposlit još 200 policijskih službenika

Na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, Vlada KS donijela je danas Odluku o davanju saglasnosti MUP-a KS – Upravi policije da provede postupak raspisivanja Javnog konkursa za popunu upražnjenih radnih mjesta i zapošljavanja policijskih službenika u činu “policajac” za 200 izvršilaca.

Za uspješno funkcionisanje MUP-a Kantona Sarajevo neophodna je profesionalna, osposobljena i učinkovita policija koja, osim materijalnim resursima, raspolaže i kvalitetnim i osposobljenim ljudskim potencijalima. 

Traži se i 30 mlađih inspektora

– Ministar Katica je podsjetio da je prošle godine zaposleno 195 novih policijskih službenika, te da je u toku prijem još 250 policajaca i 30 mlađih inspektora – saopćeno je iz Vlade KS.

Lica koja se odaberu za prijem moraju proći osnovnu obuku za kadete u trajanju od sedam mjeseci za čin “policajac”, tako da bi ovih 250 policajaca trebalo biti u redovima MUP-a KS u toku 2024. godine. Uporedo s tim, raspisat će se javni konkurs i provoditi procedura za prijem još 200 policijskih službenika.

– Vlada Kantona Sarajevo pokazala je razumijevanje i podršku MUP-u Kantona Sarajevo u nastojanjima da ojačamo policiju i osiguramo još bolje sigurnosno okruženje za naše građane. Drago mi je što Vlada prati našu viziju i ciljeve jer ćemo na ovaj način dobiti podmlađeni, educirani i osposobljeni policijski kadar i značajno “obnoviti krvnu sliku” MUP-a Kantona Sarajevo-Uprave policije – izjavio je ministar Katica.

Transparentan postupak

– Kako je više puta isticao ministar Katica, MUP Kantona Sarajevo maksimalno je unaprijedio i učinio transparentnim postupak zapošljavanja, od prijave na javni konkurs, preko testiranja opće i fizičke sposobnosti, pa do same obuke i početka rada. 

Na web stranici MUP-a Kantona Sarajevo nalaze se teme, oblasti i pitanja iz kojih kandidati polažu ispite, a sam postupak polaganja vrši se pod šiframa i videonadzorom čime je isključena bilo kakva mogućnost utjecaja ljudskog faktora – navodi se u saopćenju Vlade KS.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE