MUP RS: Zabilježeno nekoliko incidenata na biračkim mjestima širom manjeg bh. entiteta

Photo: Armin Durgut/PIXSELL r
Podijelite vijest

Pripadnici MUP-a RS su do 11.00 sati zabilježili nekoliko incidenata na biračkim mjestima širom ovog bh. entiteta.

Policijskoj stanici Kozluk u naselju Pađine G.G. je prijavio A.S. predsjednika biračkog mjesta Pađine da mu oko 06.15 sati, prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje kao posmatrač, te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega.

O ovom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je saopćio da nema elemenata krivičnog djela.

Također u OŠ “Sveti Sava”, općina Istočno Novo Sarajevo prijavljeno je da je V. J. na izborno mjesto došla sa naočalama za snimanje nepoznate marke. Sve se desilo u 07.30 sati, a naočale su privremeno oduzete od strane policijskih službenika PS Istočno Novo Sarajevo.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Vikao i galamio na biračkom mjestu

Osim ovoga, u 09.30 sati prijavljeno da je u Ulici Druge Sarajevske brigade, mjesto Vojkovići, općina Istočna Ilidža osoba S. M. naočalama za snimanje snimio izborni listić koji mu je od strane izborne komisije oduzet.

Oboma su oduzete naočale te su o svemu navedenom obaviješteni dežurni tužioci koji će se o kvalifikaciji događaja naknadno izjasniti.

U mjestu Čengić, Grad Bijeljina u 09.30 je došlo do svađe između posmatrača G.D., S.J. i M.T., svi iz Čengića u vezi načina glasanja starih osoba, gdje je ometan normalan tok glasanja.

Također u 10.26 sati na biračkom mjestu u OŠ “Sveti Sava” u Doboju, došlo je do prepirke između članova biračkog odbora.

– Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B.M. i počeo s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku osobe B.M. istog sankcionirati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru“, navodi se u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Policiji u Zvorniku prijavljeno je da su posmatrači uime jedne političke stranke došli ispred zgrade Gradske Uprave Zvornik i pobacali akreditacije posmatrača.

Obaviješten je dežurni tužilac OJT Bijeljina koji je saopćio da je izvršen uviđaj bez trenutne kvalifikacije događaja.

Popunjeni glasački listići

Z.N. iz Bijeljine je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne političke stranke, a koju je potpisao predsjednik Gradskog odbora T.S. u kojoj navodi da su R.P. i nepoznata osoba u prostorijama auto-praonice preko puta OŠ “Knez Ivo od Semberije” davali novčanu naknadu glasačima.

Po prijavi postupaju policijski službenici PU Bijeljina koji su obavijestili dežurnog tužioca OJT Bijeljina koji je naložio da se uzme pismena izjava od podnosioca prijave na sve okolnosti navedene u prijavi zbog utvrđivanja svih činjenica.

ČITAJ JOŠ:  Nakon što je Dodik najavio tužbu CIK-u: Komentari na Twitteru se samo nižu

Osim toga i Policijskoj upravi Prijedor u sedam sati prijavljeno je da biračko mjesto u mjestu Hozići, općina Novi Grad nije otvoreno na vrijeme.

– Na biračko mjesto je upućen policijski službenik i predsjednik Opštinske izborne komisije. Na navedenom glasačkom mjestu je od strane posmatrača J.J. primijećen u dvije kutije određeni broj popunjenih glasačkih listića. Predsjednik Opštinske izborne komisije smijenio je birački odbor, obavijestio CIK, a o događaju je obaviješten i tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu “Izborna prevara” i naložio da se liše slobode članovi biračkog odbora – navodi se u saopćenju MUP-a RS.

Uhapšni su I.Dž., R.H., I.M., E.V. i S.H.. Glasačko mjesto Hozići osigurano je od strane policijskog službenika, a sporni glasački listići su uviđajem oduzeti.

Avaz