MUP ZDK: Pojačana kontrola saobraćaja sa akcentom na kontroli korištenja zaštitne kacige

policija-saobracaj1

Obavještavamo javnost da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u vremenskom periodu od 20. do 23.06.2013. godine, u vremenu od 07,00 do 23.00 sati, na svim putevima na području cijelog Kantona sprovoditi akciju u saobraćaju na pojačanoj kontroli bicikla, mopeda, lakih motocikla, motocikla, tricikla, lakih četverocikla i četverocikla, sa posebnim akcentom na kontroli korištenja zaštitne kacige tokom vožnje.

U posljednje vrijeme, a kao posljedica toplih dana, evidentna je veća prisutnost ovih vozila na saobraćajnicama, kojim nerijetko upravljaju maloljetna lica i koja upravljaju naznačenim vozilima suprotno važećim propisima. Pored toga, utvrđeno je da se prilikom vožnje rijetko koristi zaštitna kaciga koja je zakonom obavezna, kako za vozača tako i za lica koja se prevoze tim vozilima. U preventivnom smislu roditelji djece koja upravljaju takvim vozilima mogu dati veliki doprinos kroz adekvatan nadzor i staranje o maloljetnoj djeci, kao i ustupanje istim ovakve vrste vozila na korištenje. U određenim slučajevima ispitivaće se i prekršajna odgovornost roditelja, jer su često u saobraćajnim nezgodama povrijeđena upravo ta lica, odnosno maloljetni vozači te su ove aktivnosti Uprave policije prvenstveno zavedene radi smanjenja tih posljedica.

Uz napomenu da će se ove aktivnosti u kontinuitetu poduzimati i u narednom periodu, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na sve vozače, a posebno na mlade vozače, koji upravljaju navedenim vrstama vozila da koriste zaštitnu kacigu tokom vožnje, kao i lica koja prevoze, te da krajnje oprezno i u skladu sa važećim propisima upravljaju motornim vozilima, kako bi na taj način smanjili rizike nastupanja saobraćajnih nezgoda, a samim tim smanjili rizike i nastupanja tragičnih posljedica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica