Portal 072info

MUP ZDK: POZIV GRAĐANIMA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 POZIV GRAĐANIMA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Narednog dana,  obilježavat će se i slaviti 1. maj, Međunarodni praznik rada, kada je za očekivati da će veći broj građana napuštati svoje stanove/kuće i praznik provesti na izletištima.

Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također, za očekivati je i povećano konzumiranje alkohola na javnim mjestima, kao i povećanje broja slučajeva kada lica pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored toga, evidentna je pojava da se na ovaj dan nosi i upotrebljava vatreno oružje, te je proteklih nekoliko godina evidentirano više slučajeva upotrebe vatrenog oružja prilikom i nakon slavlja, što je u nekoliko navrata za posljedicu imalo teške i tragične posljedice.

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su, s tim u vezi, održani sastanci sa ciljem provođenja i koordiniranja pojačanih mjera policije na održavanju povoljnog stanja bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Takođe su preduzete mjere na planiranju radnji koje će poduzimati policijski službenici u narednim danima, kako bi se spriječile i prevenirale sve negativne pojave i ponašanja, koja mogu ugroziti i narušiti sigurnost građana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovom prilikom pozivamo građane da daju svoj doprinos da predstojeći praznik protekne u povoljnim bezbjednosnim uslovima, na način da:

  – Prije izlaska iz stanova/kuća provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno osigurate vaše stanove/kuće i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših stambenih objekata obavijestite policiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 –  Na izletištima, posebno u šumskim područjima, vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka na izletištu istu ugasite. Ne upravljajte vozilima ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time ugrožavate sebe, svoju porodicu te druge učesnike u saobraćaju, što može imati teške i tragične posljedice.

 –  O informacijama i nezakonitom ponašanju lica, tj. činjenju prekršaja, izvršenju krivičnih djela, nelegalnom posjedovanju oružja i drugim nezakonitim aktivnostima pojedinaca ili grupa, obavijestite policiju pozivom na broj 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava i radnji, a počinioci istih procesuirali i sankcionisali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ponovo pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da je na snazi pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača, koja će se vršiti i u dane praznika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajući praznik, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju njihovo kretanje u noćnim satima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa nadom da će građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos bezbjednom obilježavanju ovog praznika, svim građanima našeg Kantona upućujemo čestitke povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada.

URED  POLICIJSKOG KOMESARA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME