MUP ZDK: Saopštenje povodom vjerskog blagdana Bajrama

Policija

U cilju obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana za vrijeme nastupajućeg vjerskog praznika Bajrama, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je sačinjen poseban Plan pojačanih mjera i radnji. Planiranim mjerama i radnjama je prethodila analiza i procjena stanja na terenu budući da je evidentno pojačano kretanje građana u dane praznika, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima, te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni. U skladu sa izvršenom procjenom planirane su i pojačane kontrole ugostiteljskih objekata kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana. Pored toga vršit će se kontrola poštivanja Općinske odluke o radnom vremenu, te će se svaki slučaj kršenja ove odluke dokumentovati. Takođe su planirane pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kojim će se evidentirati i sankcionisati svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a u okviru predmetnih saobraćajnih  kontrola policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na suzbijanju i sprječavanju izvršenja krivičnih djela, pronalasku predmeta koji potiču iz  krivičnih djela i kojim je izvršeno krivično djelo kao i pronalasku i procesuiranju  izvršilaca krivičnih djela.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je  u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona  utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona  izdavati prekršajne naloge.  

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način skrećemo pažnju roditeljima  da će, u skladu sa odredbama Zakona o javnom redu i miru ZE-DO kantona, za prekršaje počinjene od strane  maloljetnih lica, službenici policije u slučajevima predviđenim naznačenim zakonom,  izdavati  prekršajne naloge  roditeljima.

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima, sve vozače i učesnike u saobraćaju  upozoravamo na odredbe  Zakona o osnovama  sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, te ovom prilikom još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa upozorenjima i naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama, te naglašavamo da će se u dane praznika vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača.  

Uprava policije MUP-a ZE-DO kantona poziva sve građane, da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajući praznik, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima  maloljetnih lica, da se  dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Uprava policije MUP-a ZE-DO kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednsno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu. 

                                                                                         URED POLICIJSKOG KOMESARA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica