E83E0664 A47B 47FA 82DF 2A6188BBFB6E
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 8, 2021 @ 16:56
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Saopćenje za javnost – “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”

„Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”, kako je već objavljeno u medijima, planirala je za ponedjeljak, 13. decembra, sa početkom u 17 sati na zahtjev velikog broja građana, organizirati skup podrške gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću koji je, prema mišljenju eminentnih advokata, nevin u pritvor.

Međutim, iako smo uputili najavu skupa Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), danas smo obaviješteni kako se zabranjuje skup i to zbog neblagovremenosti prijavljivanja.

“Nažalost, ovo je, također, samo još jedan od pokazatelja da se ništa u proteklih sedam dana ne dešava slučajno. Skup podrške najavili smo odmah nakon saznanja pravosnažnosti odluke o mjeri pritvora gradonačelniku, a koja je bila poznata u ponedjeljak navečer. Iako se skup može najaviti najkasnije 48 sati prije zakazanog okupljanja, tu mogućnost nisu uzeli za relevantnom u MUP-u ZDK, što je još jedan pokazatelj da je i policija u našem gradu pod utjecajem politika. Ovim putem poručujem javnosti, ali i policiji, da kao neko ko predvodi “Zeničku inicijativu – Kasumović Fuad” više nisam odgovoran za sve ono što će uslijediti kao reakcija građana na činjenicu da je gradonačelnik Kasumović nevin u pritvoru, ali i jer je onemogućeno funkcioniranje grada s obzirom na to da gradonačelnik nije u mogućnosti ovlastiti nekoga da ga mijenja”, poručio je Uzunović.

U ovom slučaju je kontradiktorna izreka sa Rješenjem. Naime, u obrazloženju Rješenja su naveli rok od 48 sati u iznimnim slučajevima, te nam nisu obrazložili koji su to iznimni slučajevi. Smatramo da iznimni slučajevi mogu biti kada se odlučuje o pitanju prava ljudi na slobodu kretanja i govora. Čekali smo odluku Vijeća Kantonalnog suda da zakažemo skup podrške, međutim, ona je stigla u ponedjeljak u večernjim satima, a zahtjev smo podnijeli u utorak ujutro.

PRESS “ZI – KF”

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER