Muriz Memić o pokretanju istrage: Javnost će tek biti šokirana

Nikad im ja Dženana neću halaliti. Da sam mislio halaliti, ne bih se borio ovoliko.

Ovo je jučer za „Dnevni avaz“ rekao Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića, nakon što je Tužilaštvo BiH prije nekoliko dana pokrenulo istragu o ubistvu koje se desilo u februaru 2016. godine.

Pamet pobijedila

– Borim se za Dženana kojeg znam da ne mogu vratiti, ali jedva čekam da se sastanem s njim. Ali nekome će biti lakše poslije njega, drugoj djeci i roditeljima, pa da se ovo više nikome ne desi. Poslije mene, Davora (Dragičevića, op. a.) i Ifeta (Ferageta, advokat, op. a.), ko zna hoće li imati više iko snage da ovo ponovi. Teško je naći drugog Ifeta Ferageta, sa znanjem, hrabrošću, karakterom. Ovo su dobile pamet i mudrost, Davor i ja smo bili ta snaga, upornost, ali je pamet pobijedila – istakao je Memić.

Kako je „Avaz“ ranije objavio, što je i potvrđeno, Tužilaštvo BiH ima nove dokaze, uključujući snimke, kao i svjedoke. Moguća su i hapšenja uskoro.

– Ima dosta toga novog. Ne mogu iznositi, ali mogu reći da će biti šokantno kada javnost ovo sazna, kada čuju da je Dženan umirao, a da su oko njega hodali policajci i namještali uviđaj. To je zastrašujuće. Po toj povredi koju je Dženan zadobio, bio bi živ. To su mi i ljekari rekli. Ali takve duše da hodaju pored njega, dok on krvari i krklja, kao što je rekao jedan policajac: „Pustite ga neka krklja.“ To je strašno – rekao je Muriz.

 Borba sa sistemom

Kao otac čije je dijete ubijeno, uz pokušaj da se sve zataška pod krinkom navodne saobraćajne nesreće, Muriz Memić je, kako kaže, sve pravne stvari morao naučiti na najteži mogući način.

– Teško je pričati i s ljudske i s pravne strane. Borim se s kompletnim sistemom – istakao je Memić.

Sve je u Božijim rukama

– Kockice se polako slažu. Jeste da je teško i mučno pričati kako je dijete nastradalo, ponavljati i slušati to. Prvi put sam vidio fotografiju s uviđaja. Bila je velika lokva krvi gdje je Dženan krvario. I valja meni to pričati. Ne pitam se ja, ipak je ovo sve u Božijim rukama – kazao je Muriz Memić.

Avaz