Musa dobio odgovor od jednog čitatelja: U tradiciji Bošnjaka takođe nije namiještati tendere, zapošljavati stranačke uhljebe…

“Ne treba to biti naš najveći problem u osnovi, međutim, nije ni nezamariv po tradiciju i neke druge stvari jednog naroda. Ja nikada nisam čuo i baš bih se iznenadio da Ana iz Zagreba ili recimo Marko iz Beograda se raspituju kada će ramazan, traže vaktiju, te da onda gledaju gdje će nabaviti dobar kurban, kako će ispostiti koji dan ramazana itd.

Mi to ne možemo zamisliti zar ne? Ali nam je sasvim prihvatljivo kada Azra, Ajša ili Mujo gledaju kako će okititi jelku, kako će dijete odvesti tzv. Djeda Mrazu odnosno Nikoli Božićnjaku, kako će proslaviti Novu godinu i sve ono što muslimanima ne pripada”, rekao je Musa.

Ističe da to nije naša tradicija, te da “nam nikada nije pripadalo”.

“Mi moramo kao narod imati svoje dostojanstvo, samopoštovanje itd, koje smo mi dobro izgubili. Kod nas se javlja Stokholmski sindrom po mnogim pitanjima i mnogim stvarima, tako da apsolutno smatram da to nije najveći problem, ali isto tako to nije naše i ne pripada nama.

Moja nana i pranana i pradedo nisu nikakvu jelku kitili niti su ikakav Božić obilježavali, zatim Novu godinu, Djeda Mraza i slično. Dakle, to nije naše, to pripada kršćanima i kada bi se vratili u historiju to vodi porijeklo od protestanata odnosno čovjeka koji je osnivač hrišćanske protestantske crkve Martina Luthera koji je bio prvi koji je kitio jelku pa su to kasnije vremenom preuzeli kršćani katolici i pravoslavni, a evo sada i muslimani i ostali”, govori naš sagovornik.

Jedan komentar od čitatelja posebno je privukao pažnju i zaradio stotine lajkova, prenijela je CH.

“U tradiciji Bošnjaka takođe nije: namiještati tendere, zapošljavati stranačke uhljebe, krasti, lagati, varati, prikrivati ubistva, kupovati diplome, trošiti budžetske (narodne) pare netransparentno, “Završiti poslove” itd. 🌲”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE