Portal 072info

Musa: Krizni štab je donio novu odluku, “zaključavanje” je posljednja mjera

1B9E2536 1FB8 458F 9389 085D43AAA6D4
20.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije Kriznog stozera Federalnog ministarstva zdravstva povodom aktualne epidemioloske situacije. U BiH je danas novih 338 slucajeva osoba zarazenih koronavirusom, a preminulo je osam osoba. Doktor i sef Sluzbe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa kazao je za televiziju N1 kako je Krizni štab donio doluku da se u svrhu boljeg odgovora na epidemiju omogući antigensko testiranje, pored PCR-a, s obzirom da dnevnom imaju više od 200 testiranja. Na pitanje da li će doći do “zaključavanja” kazao je kako je to posljednja mjera u ovoj borbi.

“Prednost antugenskog test je da je jednostavniji, brži i jefitiniji. Takav test će doprnijeti boljem odgovoru u trenutku kada imamo i preko 200 testiranja dnevno. On se odnosi na otkrivanje osoba sa simptomima. Ima slabosti, to je senzitivnost. Naše preporuke su da se testiraju osobe s razvijenim simptomima u rasponu od 5 do 7 dana. U slučaju da taj test bude negativan, a osoba ima simptome, onda se osoba testira PCR testom”, rekao je Musa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kazao je kako broj zaraženih raste jer se nije smanjio broj kontakata među ljudima i okupljanja u zatvorenim prostorima koji su slabo ventilirani.

“Veliki broj ljudi se zaražava na radnom mjestu, onda to prenose u kućanstvo i to dovodi do porasta. Rješenje je ostati kući, nositi masku, dezinfikovati ruke i površine okolo vas često”, rekao je Musa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istakao je kako je “zaključavanje” krajnja mjera kada više ništa nije učinkovito i napomenuo da su kantonalnim štabovima dali široke ovlasti da donesu rigoroznije mjere.

“Krajnji indikator za to je toliko opterećenje za zdravstvene ustanove koje ne bi mogla pružiti pomoć onima kojima je potrebna. U ovom trenutku ove brojke koje rastu, to znači i porast broja hospitlizacija za 2-3 sedmice, to je ono što zabrinjava i želi se izbjeći”, rekao je Musa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je kako zabrinjava to što, kada pogledamo dobnu strukturu, bilježi se porast oboljelih u svim grupama pa i onima starijih od 65 godina koji su najugroženiji.

“Situacija je zaista složena”, rekao je Musa.

Apelovao je još jednom na sve političke stranke da organizuju kampanju na način koji isključuje fizička okupljanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Odgovornost je na organizatorima”, poručio je.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Imunolog Karamehić o vakcinama protiv korone: Na putu smo da stanemo ukraj virusu

Portal 072info

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info

Hoće li brzo testiranje olakšati život u doba pandemije?

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME