Musa: U narednoj fazi ćemo razmatrati otvaranje ugostiteljskih objekata

Podijelite vijest

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa rekao je da je u protekla 24 sata testirano 454 uzorka od kojih je 12 pozitivno.

– Novi slučajevi su zabilježeni u SBK, ZDK, ZHK i HNK. -U FBiH je do sada testirano ukupno 18.476 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 932 osobe. Prema spolnoj strukturi, žene čine 55, a muškarci 45 posto. Najviše je zaraženih na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (262), Zeničko-dobojskog kantona (190), Kantona Sarajevo (114), Unsko-sanskog kantona (90), Zapadno-hercegovačkog (86), Tuzlanskog (81), Srednjobosanskog (43) i Kantona 10 (41), Bosansko-podrinjskog (22), te Posavskog kantona (3). Tenutno su hospitalizirana 34 pacijenta, od kojih su tri na respiratorima. Ukupno je oporavljeno 385 pacijenta. Preminule su 33 osobe – rekao je Musa.  

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

Dodao je da su u proteklom periodu u Maglaju službe vrlo brzo reagirale i slučaj stavili pod kontrolu. 

– Sve više uviđamo koliko je važna javno-zdravstvena infrastruktura. Da bi smanjili rizik od pojaveboelsti, važne su rane preventine mjere. BVažno se pridržavati standardnih mjera kao što je pranje ruku, nošenje maske i rukavica – rekao je Musa.

Preporuke u sprečavanju infekcije u frizerskim salonima, salonima ljepote i buticima Zavod je objaviona svojoj stranici.

– Pratimo koje mjere uvode zemlje u susjedstvu. Najbinije je spriječiti pojavu infekcije, svijest mora biti visoka. U prvoj fazi smo radili na trgovinama, a u narednoj fazi ćemo ići na okupljanje do 10 ljudi, otvaranje ugostiteljskih objekata.

ČITAJ JOŠ:  Čelnik WHO-a: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Avaz


Podijelite vijest