musa 3
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Zajedničke nabavke su mehanizmi koji omogućava dostupnost vakcine i to po nižoj cijeni. Kada imate situaciju sa pandemijom naše su šanse, kada smo uključeni u ove sve mehanizmom, sve veće, kazao je za N1 Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Počela je vakcinacija u Velikoj Britaniji. Koje su najnovije informacije?

Dosad su tri, četiri zemlje krenule sa vakcinacijom Pfizerovom vakcinom. Mi pratimo dešavanja u svijetu, a u samu utrku za vakcinom uključili smo se u 7. mjesecu ove godine kada smo ostvarili prve kontakte sa COVAX mehanizmom. Osim COVAX mehanizma, uspostavili smo i komunikaciju sa Evropskom komisijom tako da i sa te strane očekujemo dodatne količine. Evropska regulatorna agencija uskoro bi trebala razmatrati licenciranje ove vakcine u Evropi. Tako da očekujemo da se Pfizerova vakcina kao i druge, pojave u BiH.

Koje su prednosti zajedničke nabavke vakcine?

Zajedničke nabavke su mehanizmi koji omogućava dostupnost vakcine i to po nižoj cijeni. Kada imate situaciju sa pandemijom naše su šanse, kada smo uključeni u ove sve mehanizmom, sve veće. Kada govorimo o vakcini protiv COVID-19 jedini pristup je bio da se cijeli svijet udruži kako bi pomogao kompanijama da zaobiđu uobičajeni biznis pristup prema kojem bi razvoj vakcine trajao i do 10 godina. Zemlje su se odlučili ulagati u proizovodnji i prije nego što je završen razvoj vakcine.

Doktore Musa, hoćete li se vi vakcinisati?

Ja ću se vakcinisati kada cjepiva dobiju odobrenja regulatornih agencija što je znak da su ona sigurna i učinkovita za korištenja.

Šta znamo o ruskoj vakcini Sputnik V koju najavljuju u entitetu Republika Srpska?

O ruskoj vakcini nismo znali mnogo toga. Iz medija smo vidjeli da se počela koristiti u široj primijeni, a da nije prošla sve faze kliničkog ispitivanja. Vidio sam također i na platformi WHO-a da se ona nalazi u 3. fazi. Želim naglasiti da se nalazimo u posebnom vremenu, neviđenoj krizi, i vakcina je dio rješenja, ali se ne smije ugroziti naučni integritete cijelog procesa. Vakcina mora proći sve kliničke faze i proći odobrenja. Kada kažete da je nešto sigurno vi stavljate na vagu benefit i rizik i taj benefit mora daleko nadmašiti rizik.

N1