Musa: Zabrinjavajuće je da slučajevi majmunskih boginja nisu povezani s Afrikom

Dok zabrinutost od zaraze majmunskim boginjama raste u Evropi već određeno vrijeme, prvi slučaj ovog oboljenja evidentiran je jučer i nedaleko od BiH – u Sloveniji. Prema epidemiolozima ovo oboljenje ne bi trebalo izazvati epidemiju jer se širi fizičkim kontaktom, ali se slučajevi strogo kontroliraju, izoliraju i prate. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, pojasnio je načine na koji se bolest prenosi, kao i simptome na osnovu kojih je zaraženi mogu prepoznati.

Podsjetimo, manje epidemije majmunskih boginja detektirane su u nekoliko evropskih zemalja, a Musa ističe da posebno zabrinjava činjenica da ti slučajevi nisu povezani sa zemljama koje su endemske kada je riječ o ovoj bolesti.

“Endemska prisutnost znači da je bolest stalno prisutna na određenom geografskom području, a to je u slučaju ove bolesti, kontinent Afrike. Prijašnji slučajevi su uvijek bivali povezani sa putovanjima u afričke zemlje. Sada upravo to i iznenađuje – detektovani slučajevi nisu povezani sa ovim područjem”, navodi stručnjak u programu N1.

Ipak, dobra vijest je, dodao je Musa, da se bolest ne prenosi lako.

“Potreban je duži kontakt – kontakt sa kožom ili sluznicama na kojima se već nalaze lezije, odnosno promjene na koži karakteristične za ovu bolest”, objasnio je Musa.

Copy

Također, bolest se može prenositi i kapljičnim putem.

“Tu je riječ o potrebnim većim kapljicama i dužem, ali i bližem kontaktu. To bi se moglo odnositi na osobe koje dijele isto kućanstvo”, dodao je Musa.

Ono što je posebno zanimljivo u do sada zabilježenim manjim epidemijama u evropskim zemljama jeste da su slučajevi uglavnom detektovani kod muškaraca koji su imali spolne kontakte sa muškarcima.

Kakvi su simptomi?

Musa ističe da su simptomi majmunskih boginja slični kao i kod drugih osipnih zaraznih bolesti.

“Najprije slijedi faza kada se javlja povišena temperatura, bolovi u mišićima – što je karakteristično za sliku infekcije. Nekoliko dana poslije se javlja osip. Opisano je kako prvo počinje na glavi, pa se širi po tijelu, ili se javlja na mjestu ulaska virusa pa se centrifugalno širi. Nakon toga slijedi promjena u osipu, u vidu papula i vezikula, nakon čega slijedi njihovo sušenje i opadanje”, pojasnio je Musa.

Inkubacija (vrijeme od infekcije do pojave simptoma bolesti) može trajati od jedne do nekoliko sedmica, a računa se da je maksimalna dužina ovog perioda do 21 dana.

Zašto se ovakve bolesti događaju?

Gost N1 podsjeća kako je zdravlje ljudi i životinja neraskidivo povezano.

“Ovakve bolesti se sada detektiraju u većem broju zbog urbanizacije, klimatskih promjena, do činjenice da je migracija veća i da su međunarodna putovanja mnogo učestalija nego ranije”, naveo je.

Podsjetimo, slučajevi majmunskih boginja detektovani su u nekolicini evropskih zemalja, među kojima je i susjedna Slovenija. Belgija je prva evropska zemlja koja je uvela obavezan karantin za oboljele od ove bolesti, a koji traje 21 dan.

N1

Prethodni članakOči mogu pokazati da nešto nije u redu s mozgom, liječnik otkrio o čemu se radi
Sljedeći članakMeteorolozi objavili kada će nas sunce ponovo ugrijati