MUŠIĆ: Zenica, Široki Brijeg, Tuzla i Bihać ne mogu biti gradovi po Ustavu FBiH

MUŠIĆ: Zenica, Široki Brijeg, Tuzla i Bihać ne mogu biti gradovi po Ustavu FBiH
Foto: Ilustracija

Prijedlog zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici, po kojima bi ove općine u Federaciji BiH trebale postati gradovi, prošao je nedavno na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a ratni mostarski zapovjednik i delegat u Domu naroda FBiH Zijat Zijo Mušić smatra da je na ovaj način prekršen Ustav Federacije BiH.

“U Ustavu FBiH stoji da se status grada dobija samo ako se to mjesto sastoji od dvije ili više opština. U Zakonu o lokalnoj samoupravi stoji da mjesto može biti proglašeno gradom ako ima 30.000 stanovnika. Međutim, mi delegati i poslanici smo se zakleli na Ustav FBiH, a usvajanje ovog prijedloga je klasično kršenje Ustava, jer nijedan od ova četiri grada ne ispunjava traženi uslov”, rekao je Mušić u razgovoru za Klix.ba.

Istakao je nadu da će biti dovoljno svijesti u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da se ovaj zakon obori.

“OHR je od ranije upozoravao da ukoliko želimo proglasiti grad bez više opština, onda prvo moramo promijeniti Ustav FBiH. Nemam ništa protiv drugih gradova, Tuzle, Zenice ili Širokog Brijega, ali prvo je trebalo mijenjati Ustav pa tek onda usvajati ovaj prijedlog”, rekao je Mušić.

Smatra da je usvajanje Prijedloga zakona o gradovima Bihaću, Širokom Brijegu, Tuzli i Zenici zapravo “klasična bosanskohercegovačka predizborna priča”.

“U političke svrhe pojedincima izgleda nije teško prekršiti Ustav FBiH. U međuvremenu, status grada Mostara još uvijek nije riješen. Ako se nastavi ova praksa, po kojoj, većina ruku u Parlamentu FBiH, ne poštujući Ustav, može proglastiti pojedina mjesta gradovima, onda građani Mostara moraju biti zabrinuti”, rekao je Mušić

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE