Mušica može da namiriše rak?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

0,,15810929_303,00

Ćelije raka imaju karakterističan miris. Vinske mušice raspolažu veoma razvijenim čulom mirisa i u stanju su da namirišu ćelije raka.

Tu osobinu naučnici žele da iskoriste u dijagnostici.

Ćelije raka oslobađaju karakteristične mirise, koji se razlikuju od drugih mirisa. Poznato je da psi mogu da namirišu ćelije raka. Ali, dlakavi četvoronošci koji mogu još i da zalaju i ujedu, nisu baš najpodesniji za naučne laboratorije.

Naučnici i istraživači sa Univerziteta u Konstancu su otkrili da i vinska mušica ima jako osjetljivo čulo mirisa. To je neurobiologa Điovanja Galicija, profesora na Univerzitetu u Konstancu, navelo na ideju koja bi mogla da utre novi put dijagnostici u oblasti ranog otkrivanja raka. Za razliku od pasa, vinska mušica je idealna za eksperimenisanje!

U laboratoriji Odjeljenja za neurobiologiju, nalazi se robot koji je dio posebnog uređeja za eksperimente. Naoružan injekcijom, robot prvo isisava tečnost iz jedne od 20 epruveta sa različitim aromama koje su mu na rasploganju. Alja Ludke pažljivo posmatra kako robot izvlači miris iz jedne flašice i raspršuje ga na minijaturnu metalnu pločicu sa malim udubljenjem u kojem je zarobljena mušica. U tom momentu pogled naučnika iz Konstanca nije usmjeren na robota i mušicu, već na monitor na kojme se pojavljuju slike u boji, piše DW.

Daniel Munh kaže da svaki miris odnosno aroma ima posebnu mustru na monitoru. Ukoliko mušica udahne miris ćelija raka, onda naučnici na monitoru vide specifičan grafički prikaz. I ne samo to. Receptori mirisa vinske mušice su toliko osjetljivi da mogu razlikovati ćelije različitih vrsta karcinoma. I to naučnici mogu da otkriju na specifičnim grafikama koje se pojavljuju na monitoru.

U saradnji sa Univerzitetom La Sapienca u Rimu, naučnici rade na konstruisanju kompatnog uređaja za dijagnozu. Ideja je da se iz mušice senzori mirisa izdvoje i integrišu u jedan dijagnostički uređaj. Tako bi se možda mogao uvesti jednostavni test za otkrivanje raka, na duvanje, slično testu za alkohol kod vozača.

Nije čudo da mnogi naučnici i ljekari sa pažnjom očekuju ishod projekta. Među njima je i onkolog prof. Helmut Etle, koji istražuje u berlinskom medicinskom centru Šarite. On je malo skeptičan i kaže da je koktel mirisa čovjeka mnogo kompleksniji od mirisa u epruvetama. Etle kaže da istraživački projekt u Konstancu nije ni blizu kliničke studije. Uprkos tome, eksperimenti s pravom bude veliku nadu kada je riječ o ranom otkrivanju raka – u budućnosti.