dave smith zivot
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Dave Smith (72) iz Bristola u proteklih deset mjeseci uradio je 42 testa na koronavirus. Svi do jednog bili su pozitivni. Tokom svoje desetomjesečne borbe protiv ovog nevidljivog neprijatelja čak sedam puta je bio u bolnici.

Kao i hiljade ljudi, Dejvi Smit se zarazio koronavirusom na početku prvog talasa u Velikoj Britaniji 2020. Ipak, većina njih koja se zarazila, virus je iz svog tijela „eliminisala“ poslije najviše nekoliko nedjelja, ali ne i Dejvi. Njegovo liječenje pretvorilo se višemjesečno. Infekcija je trajala više od 290 dana ili skoro 10 mjeseci. Ovo je do sada najduže zabijležena aktivna infekcija koronavirusom.

„Zdravstvena slika mi je nekoliko puta bila baš loša, bio sam pred vratima smrti. Supruga je pet puta počela sa organizacijom moje sahrane“, rekao je.

Dave, penzionisani instruktor vožnje, na kraju je uspješno izliječen koktelom antitijela koji je razvio Regeneron i koji je korišten tokom liječenja Donalda Trumpa. Sadrži dva antitijela, kazirivimab i imdevimab, koja se vezuju za različita mjesta na proteinu spirale koronavirusa, onemogućujući mu da zarazi nove ćelije.

Ed Moran, savjetnik za zarazne bolesti u britanskom NHS trustu, rekao je ovakvi slučajevi poput Dejvijevog nisu česti, piše The Guardian

Dave je primio hemoterapiju za liječenje leukemije 2019. godine, te ga je ovaj virus dodatno umrtvio.

„Potpuno sam bio iscrpljen i izgubio sam osjećaj mirisa, koji se još uvijek nije vratio“, rekao je Dejvi.

Tokom prvog zaražavanja je poslat kući nakon što je primio antibiotike, ali se i dalje osjećao loše i nije mogao da napusti kuću. Ponovo je primljen u bolnicu u julu jer je bio jako slab. Test na koronavirus ponovo je bio pozitivan, a prvobitna pretpostavka je bila da je ponovo zaražen, ali genetsko sekvenciranje virusa sugerisalo je da se radi o istoj infekciji.

Tada su u istraživači Univerziteta u Bristolu uspjeli da ispitaju ovu pojavu.

„Ovo je dokazalo da se zaista radi o prvoj infekciji, i da to nisu bili ostaci komadića RNK koji su utjecali na rezultat testa“, rekao je jedan od istraživača.

Preokret se dogodio kada su ljekari odlučili da isprobaju na terapiju antitijelima Regeneron. Zdravlje mu se nije poboljšalo odmah, ali osjećao se jačim tokom sljedećih nedjelja, uspeo da napravi po nekoliko koraka, zatim sve više i više narednih dana, počeo je da se tušira bez pomoći, da se oblači, silazi niz stepenice.

„Zaista sam bio zadovoljan, jer sam prvi put posle nekoliko meseci svojoj ženi skuvao kafu. To je bio prvi put da sam mogao nešto da učinim za nju“, rekao je.

Pobjedu nad koronom proslavio šampanjcem.

Četrdeset pet dana od početka uzimanja lijeka, test na koronavirus bio je negativan.

„Otvorili smo flašu šampanjca koju smo imali u ormanu i popili je celu. Sve sam zvao i govorio im da sam negativan“, kazao je.

Od tada se Dave vraća normalnom životu.

„Nikada neću biti 100 odsto jer mi je korona uništila pluća, pa ostajem bez daha prilično brzo“, rekao je.