Muškarac dronom udario u helikopter RS, poznato kakva mu kazna prijeti

Muškarac dronom udario u helikopter RS, poznato kakva mu kazna prijeti

Jedan muškarac je dronom u dario u helikopter MUP-a RS, a ako mu se dokaže krivica, prijeti mu novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

U nekim slučajevima mogao bi dobiti i kaznu zatvora od jedne do pet godina, prenose Nezavisne.

Službenici Policijske uprave Banje Luka su naknadno identifikovali muškarca iz Banje Luke koji je upravljao ovom bespilotnom letjelicom i kako kažu iz MUP-a RS protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Prema Krivičnom zakoniku RS kod ovog krivičnog djela navodi se da ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom tuđu stvar ili je protivpravno oduzme radi privremene upotrebe, bit će kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

– Ko oduzme tuđe motorno vozilo koje je neovlašteno upotrijebio za vožnju ili je na vozilu pričinjena veća šteta, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine. Ako je djelo izvršeno iz mržnje ili obijesti ili je time prouzrokovana znatna šteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina – stoji u Krivičnom zakoniku RS.

Podsjećamo, iz MUP-a RS apelovali su na vlasnike bespilotnih letjelica, tj. dronova da poštuju pravila korištenja dronova, te upozoravaju na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi drugih ljudi.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica