Muškarac pronađen 17 dana nakon zemljotresa

Muškarac pronađen 17 dana nakon zemljotresa

Muškarac koji je bio nestao 17 dana nakon zemljotresa u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan pronađen je živ, javljaju lokalni mediji, prenosi ABC.

28-godišnji zaposlenik hidroelektrane Gan Ju (Yu) ostao je sa svojim kolegom Luo Jongom (Yongom) nakon što je zemljotres magnitude 6,8 pogodio Sečuan 5. septembra. U potresu su poginule 93 osobe, a stotine povrijeđeno.

Prva pomoć

Gan je pružio prvu pomoć svojim kolegama i pomogao u sprečavanju poplava ispuštajući vodu iz brane, navodi kineski nacionalni radio. I Gan i Luo su zatim ostali u stanici više od jednog dana bez hrane ili mobilnog signala.

Dvojac je pokušao da ode 7. septembra, prešavši više od 12 milja. Ali Gan, koji je kratkovid, izgubio je naočare i teško se snalazio po planinskom terenu, javljaju lokalni mediji.

Par je na kraju odlučio da se raziđe, pri čemu je Luo otišao da nađe pomoć, a Gan je ostao na mestu sa divljim voćem i bambusovim izdanima za prehranu dok je čekao pomoć.

Spasioci su pronašli Lua 8. septembra, ali kada su se vratili na mjesto gdje je ostavio Gana, njega više nije bilo. 

Otkrio ga farmer

Našavši samo odbačenu odjeću i otiske stopala, spasioci su strahovali da je Gan možda podlegao hipotermiji.

Međutim, Gana je otkrio lokalni farmer koji je odlučio da se pridruži lovu u srijedu jer je bio upoznat s planinama. Ni Taigao je nakon dva sata potrage čuo Ganove slabašne plače i ugledao ga kako ranjen leži ispod drveća.

Nije bilo jasno zašto je Gan napustio mjesto čekanja. Prema državnim novinama China Daily, Gan je rekao da je preživio 17-dnevno iskušenje jedući divlje voće i pijući vodu.

Prevezen je u obližnju bolnicu, a ljekari su konstatovali da ima nekoliko prijeloma kostiju.

Snimci državne televizije CCTV pokazuju kako Gan jede užinu, kao i da se ponovo sastaje sa roditeljima iz bolničkog kreveta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS