Portal 072info

I muškarci imaju PMS

Svaki četvrti muškarac jednom mjesečno pati od simptoma sličnih ženskom PMS-u, pokazuju istraživanja evropskih ljekara. Tačnije, istraživanje je sproveo čuveni dr Gerald Linkoln (muškarac, dakle), naučnik iz (Medical Research Council’s Human Reproductive Sciences Unita u Edinburgu).

Muškarci, takođe, imaju sindrom koji je sličan ženskom PMS-u i on se zove IMS, odnosno muški sindrom razdražljivosti. Ovaj sindrom nastaje kao posljedica pada nivoa testosterona u organizmu. Nivo ovog hormona može da varira u toku dana i on ima tendenciju da bude najjači tokom prijepodnevnih časova da bi tokom dana njegov intenzitet opadao.

Šta izaziva pad testosterona? Jedan od osnovnih faktora koji utiču na variranje količine testosterona je stres, kao i promjene u ishrani.

Koje su posljedice IMS-a? Muški PMS, kao i ženski, izaziva razdražljivost i loše raspoloženje. Takođe, u toku ove faze muškarci često mogu pokazivati simptome depresije i anksioznosti.

Šta je preporučljivo da uradite za svog partnera kad je u IMS-u? Razgovarajte sa svojim momkom, ako njegova ćudljivost postaje veliki problem, posjetite ljekara. Doktor može prepisti terapiju koja će mu pomoći u oslobađanju od stresa ili ga posavjetovati kako da popravi način ishrane.

Ukoliko kod svog dečka prepoznate simptome muškog PMS-a, “progledajte mu kroz prste” i trudite se da budete tolerantni tih nekoliko dana u mjesecu kada je on posebno razdražljiv.

Istraživanje U ispitivanju IMS-a je učestvovalo nekoliko hiljada parova, koji su bili u vezi najmanje godinu dana. Čak 26 odsto muškaraca pati od simptoma koji se povezuju s menstruacijom.

Najrasprostranjeniji simptomi su iziritiranost (56 odsto), veći umor od uobičajenog (51 odsto), konstantna glad (43 odsto). Isto toliko ispitanika prijavilo je da se lako uznemire, a čak 15 odsto otkrilo je da osjeća nadutost. Svaki deseti ispitanik priznao je da je u ovom periodu osjetljiviji na pitanje težine, a nezanemarljivih pet odsto priznalo je da imaju grčeve. I dok muškarci pate, žene saosjećaju. Čak 43 odsto dama otkrilo je da pokušavaju da razvesele i ohrabre partnera u ovom periodu. A, 33 odsto dama nije imalo razumijevanje i podviknule su svojim partnerima da budu muškarci.

Prema anketi, muškarac koji vjeruje da ima ove simptome, mjesečno na hranu troši 82 funte više nego “zdrav” pripadnik jačeg pola. Inače, ovo istraživanje nije iznenađujuće za naučnike jer se dugo proučava uticaj hormona na ponašanje muškaraca. Tako nemali broj istraživača vjeruje da hormonalni ciklusi i te kako utiču na nivo energije, seksualni nagon, bijes i iziritiranost pripadnika jačeg pola.

nezavisne.com

Podijelite članak