Portal 072info

Muškarci iz BiH pohvaljeni u istraživanju o pretilosti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naučnici Imperial Univerziteta u Londonu proveli su veliko istraživanje o pretilosti koje je pokazalo da najnižu tjelesnu masu imaju Švicarke i muški stanovnici iz BiH. Istraživanje je pokazalo da broj pretilih osoba u svijetu raste. Tako se od 1975. do 2014. god. broj pretilih povećao na 641 milion.

Ako uzmemo u obzir da je u svijetu više pretilih, nego pothranjenih, te da je globalna pretilost i dalje u porastu, do 2025. god. 18 posto muškaraca i 21 posto žena biće predebelo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, kako je istraženo, muškarci iz BiH su najzgodniji u Evropi.

Razgovarali smo sa nutricionisticom koja se već dugi niz godina bavi nutricionizmom, te svojim klijentima pomaže u pravilnom načinu ishrane.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ono što ja vidim iz svog iskustva, kroz rad sa svojim klijentima, kad radimo na istraživanjima o pretilnosti, BiH je daleko iza toga. Mi smo šesti u svijetu po broju pretilnih ljudi u svijetu, a u Evropi smo drugi po redu. Svako četvrto dijete u BiH je pretilno, dakle to je odraz zdravlja Bosanaca i Hercegovaca”, kazala je nutricionistica Amela Ivković O’reilly.

Fizički izgled stavljamo prije svega, a zdravlje zanemarujemo. Pretilost je problem modernog, savremenog života.
Problem pretilnosti je društvena odgovornost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kao što Jamie Oliver kaže, kao što svako dijete ima pravo da nauči da piše i čita, ima pravo da nauči šta je zdrava ishrana i kako se ona priprema, koji efekat ima na tijelo djeteta, jer to je njegova budućnost. Trudnica koja nosi to dijete mora da ima odgovornost šta ona jede i kako gradi svaku ćeliju tog malog novog života. Odgovornost je i na očevima, jer oni jednakim dijelom učestvuju u izgradnji zdravog djeteta”, ističe Ivković O’reilly.

Iako se ishrana promijenila kroz vrijeme, sve je manje kvalitetnih prehrambenih proizvoda, a sve više industrijski obrađene hrane, pa često ni sami ne znamo šta nam treba za naš organizam.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ishrana treba da bude izbalansirana, da ne bude nutritivno bezvrijedna, da ne unosimo namirnice koje će da nam naštete. Treba da izbalansiramo ishranu. Svako može tri puta sedmično po sat vremena da odvoji za sebe i svoje tijelo, da bi prije svega bio zdrav. Kada regulišete svoje zdravlje i izgled vam dolazi”, otkriva Edin Šabanović, profesor sporta i personalni trener.

Ljubitelji ste brze hrane? Najradije birate hranu prema ukusu? Često kupujete hranu gladni i sve jestivo vam izgleda slasno? Ako ste jedni od takvih, razmislite prije nego donesete odluku o tome šta ćete danas jesti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME