Portal 072info

Muslimani će do 2030. činiti osam posto stanovništva Evrope

epaselect epa06049202 Worshippers gather at the Essalam Mosque in Rotterdam, The Netherlands, 25 June 2017. Muslims around the world celebrate the Eid al-Fitr festival, which marks the end of the Muslim fasting month of Ramadan, starting 25 or 26 June, and is celebrated with prayers, readings from the Koran, and gatherings with family and friends. EPA/LEX VAN LIESHOUT
Petina muslimanskog stanovništva u svijetu živi u Evropi, Sjevernoj Americi i Australija; na Starom kontinentu živi 44 milouna muslimana.
U Evropi živi 44 miliona muslimana, a u SAD-u više od pet milounaEPA – Arhiva

Petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu živi na prostoru Europe, Sjeverne Amerike i Australije, a očekuje se da će muslimanska populacija do 2030. godine činiti osam posto od ukupnog stanovništva Europe, pokazalo je izvješće koje je objavljeno na Sveučilištu društvenih znanosti u Ankari.

U organizaciji Centra za istraživanja i obuku u području statistike, ekonomije i socijalnih pitanja za islamske zemlje (SESRIC) i Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice, u Istanbulu je u subotu počela dvodnevna radionica na temu “Muslimanska dijaspora: Očekivanja i izazovi za globalni mir i prosperitet”, a fokus će biti stavljen na Globalno izvješće o muslimanskoj dijaspori, prenosi Anadolija.

Ova radionica okuplja visoke dužnosnike brojnih zemalja, predstavnike Organizacija islamske suradnje, kao i brojne predstavnike nevladinih organizacija i istraživače.

U SAD-u više od pet miliona muslimana

Prema izvješću koje je pripremljeno na Sveučilištu društvenih znanosti u Ankari, ustanovljeno je kako se porast muslimanskog stanovništva ne bilježi samo u regijama Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Azija-Pacifika.

Naglašeno je kako petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu, živi u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.

Izvješće pokazuje da u Europi žive 44 milijuna muslimana, kao i da je broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama prešao brojku od pet milijuna.

Prema izvješću, predviđa se da će muslimani do 2030. godine činiti osam posto ukupnog stanovništva Europe, kao i 2,1 posto stanovništva SAD-a.

Osim toga, očekuje se da će do 2030. godine najmanje 79 zemalja svijeta imati milijunsku muslimansku populaciju.

Izvor: Agencije

Podijelite članak