m 3
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 18, 2021 @ 0:00
KATEGORIJA: Izdvojeno / Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Muslimani širom svijeta prigodnim programima obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda a.s., javlja Anadolija.

NER FIT

Muslimanski vjernici od Turske, Rusije pa do Pakistana raznim aktivnostima obilježavaju dan kada je rođen poslanik Muhammed, posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu.

Muslimani širom svijeta proslavljaju 12. rebiu-l-evvel, a taj dan se razlikuje od zemlje do zemlje prema lunarnom kalendaru. Rebi-ul-evvel je treći mjesec islamskog kalendara. Za vrijeme ovog mjeseca, muslimani širom svijeta slave mevlud – rođendan poslanika Muhammeda a.s.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Taj dan je državni praznik u nekoliko zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, uključujući Pakistan, Indoneziju, Maleziju, Bangladeš i neke dijelove Indije.

Muhammed je bio posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru svih poslanika prije njega, Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i drugih poslanika.

Rođen 26. aprila 570. godine u gradu Mekki, Muhammed je ostao bez roditelja u ranoj mladosti te je odrastao pod skrbništvom svog amidže Ebu-Taliba. Umro je 8. juna 632. godine u Medini.

LIDER