Muslimani u BiH i širom svijeta sutra dočekuju Ramazanski bajram!

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine. Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev begovoj džamiji.

Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram namaz je u 06.08 sati. Nakon sabah namaza (04.45) bajramski program će početi u 05.15 sati. Tradicionalno bajramsko čestitanje u Kabinetu reisu-l-uleme je od 10.00 do 13.00 sati.

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva sarajevskog bit će održana u Sportskom centru Skenderija. Bajram-namaz, sa početkom u 06,08 sati, predvodit će muftija sarajevski dr. Enes Ljevaković.

U bajramskoj čestitki muslimanima u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori, reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, je, između ostalog, istaknuo da se u vjeri iznad svega mjeri iskren odnos prema sebi, prema drugima i prema Bogu.

-Allah savršeno zna sve naše postupke; sve što krijemo i sve što pokazujemo. Postom nas Svevišnji Bog poučava: iskrenosti, strpljivosti, pristojnosti, umjerenosti i, nadasve, skrušenosti.Poslanik, a.s., često je isticao važnost obavljanja namaza, davanja zekata, čistoće tijela, dobrih odnosa među supružnicima i komšijama, te brigu za ljude općenito, naveo je reis Kavazović, dodavši da se te pobrojane obaveze čine danas još i aktualnijim budući da „živimo u uvjetima ozbiljne socijalne krize“.

– Veliki broj naših ljudi ostao je bez ikakvih materijalnih sredstava za život, a mnogi i bez vlastitog doma. Oni su sada ispit naše savjesti.Ne može zajednica biti sigurna ako se u njoj gazi ljudsko dostojanstvo, ugrožavaju životi i imovina ljudi- naglasio je, između ostalog, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u čestitki.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida. U utorak 29. jula u 10.00 sati je planirana posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Tom prilikom će se, prema protokolu, obratiti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

(Fena)

Prethodni članakONI SU PONOS ZENICE: Zeničani i ove godine na skokovima u Mostaru (FOTO)
Sljedeći članakTRAGEDIJA NA PLAŽI U PODGORI: Muškarcu pozlilo dok se kupao, ubrzo preminuo pred šokiranim ljudima