Portal 072info

Muslimani u zemljama Balkana za vitre uplaćuju od tri do 13 eura

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završetak mjeseca ramazana i posta praćen je sadekatu-l-fitrom, poznatijim u narodu kao davanje vitri. Sadekatul-fitr se daje u period od noći Lejletul-Kadra do klanjanja bajram-namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Sadakatul-fitr ili vitre bajramski je doprinos koji muslimani i muslimanke krajem ramazanskog posta daju siromašnim. Dijeljenje, odnosno davanje sadakatul-fitra je obaveza za sebe i one osobe koje čovjek izdržava. Dužnost davanja vitri spada na one koji imaju dovoljno hrane ili novčanih mogućnosti za svoje potrebe i potrebe svoje porodice.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Visina vitri koje se trebaju dati, treba da budu odmjerena prema vrijednosti dnevnih obroka obaveznika vitri, to jest dati u hrani ili novčanim sredstvima toliko da to može u potpunosti odgovarati ishrani jednog siromaha u toku jednog dana, za svaku osobu za koju se daju vitre.

Prema podacima za ovu godinu, muslimani u zemljama regiona u prosjeku za vitre daju od oko tri pa najviše do 13 eura.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prema odluci Islamske zajednice BiH, visina sadekatu-l-fitra za 2015. godinu za područje Bosne i Hercegovine iznosi 7, 10 i 20 KM, odnosno oko 3,5 eura, pet i 10 eura.

Od ostalih zemalja regiona, muslimani na Kosovu imaju mogućnost da daju vitre u visini od po dva, tri, pet i 10 eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Ekrem Maqedonci, magistar teoloških nauka i profesor u medresi Alauddin u Prištini za AA objašnjava da je sadekatu-l-fitr “vjerska obaveza, koja podrazumijeva pročišćavanje posta od eventualnih nedostataka, kao i solidarnost i pomoć određenim kategorijama društva, kojima je potrebna”.

“Praćenje ramazana je sa praćenjem vitri i istovremeno Bog nas je obavezao sa vitrama, u ovo vrijeme kada nas je mjesec dana stavio u kožu siromaha, siročeta, onog koji nema ni na kraju ovog mjeseca. Obavezao nas je davanjem sadekatu-l-fitra, što je simbolična pomoć onim osobama koje zaslužuju primanje vitre”, kaže Maqedonci.

Ističe da je Isamska zajednica Kosova jedina institucija koja se bavi i brine o vjerskim pitanjima muslimana na Kosovu i kao takva, analizirajući ekonomsku situaciju kosovskih porodica, određuje protuvrijednost sadekatu-l-fitr u novcu i kojoj kategoriji će ići prikupljen novac.

“Kod nas na Kosovu vrijednost vitri određuje Islamska zajednica Kosova i one iznose od dva do 10 eura i to da svako prema svojim mogućnostima izvrši uplatu. Ukoliko je u boljem materijalnom položaju on plaća najveći iznos za vitre, a ukoliko je u težoj materijalnoj situaciji pruža mu se mogućnost da uplati dva eura po članu porodice”, kaže Maqedonci.

Prema podacima Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muslimani u toj zemlji imaju mogućnost uplate vitri u visini od 500 dinara ( oko četiri eura), 800 dinara ( oko 6,5 eura) i 1.200 dinara (10 eura).

Kako navode na stranici Islamske zajednice Hrvatske, muslimani u toj zemlji plaćaju sadekatu-l-fitr u visini od 30 kuna ( oko četiri eura), 50 kuna ( oko 6,5 eura) i 100 kuna (oko 13 eura).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bh-index.com

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6