Portal 072info

Muslimani večeras dočekuju odabranu noć Lejletu-l-miradž

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Noć Lejletu-l-miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda a.s. od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

Ova noć se u tradiciji muslimana ovih prostora obilježava i kao Dan vakifa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Očekuje se od odgovornih da daju doprinos u obilježavanju ove mubarek noći u svim džematim”, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Lejletu-l-miradž je noć o kojoj govore i Kur’an i hadis, a pod ovom odrednicom podrazumijevaju se Isra (ponoćno putovanje od Mekke do Kudsa u Jerusalemu) i Mi’radž (uzdignuće Božijeg poslanika do Sidretul-muntehaa), koji su se dogodili u istoj noći. Tada je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Kur’anu je o Israu zabilježeno: “Neka je slavljen Onaj koji je proveo svoga roba od Mesdžidu-l-Harama (Kabe) do Mesdžidu-l-Aksa (Kuds), čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu znamenje Naše pokazali. Zaista On sve čuje i sve vidi.” (El-Isra,1)

Na Miradžu je Poslanik uzdignut na najviše nebo i boravio je u blizini uzvišenog Gospodara, prekoračivši granicu koju nije dopušteno prekoračiti ni samim melekima. Tu je vidio znamenja koje ljudsko oko nije vidjelo, niti će vidjeti do Sudnjeg dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kur’an to potvrđuje riječima: “A vidio ga je i drugi put, kod Sidretu-l-muntehaa, kod nje je džennetsko prebivalište. Kad je Sidru prekrivalo ono što je prekrivalo, pogled mu nije skrenuo niti je prekoračio. Vidio je najveličanstvenija znamenja Gospodara svoga.” (En-Nedžm)

Nije precizno zabilježeno kada je bila noć Israa i Mi’radža. Sigurno je da je bila prije Hidžre, bez daljnjeg preciziranja, ali je pretpostavka da je to 26. noći mjeseca redžeba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 861
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME