Portal 072info

Muslimanka prva na svijetu: Emma Alam iz Pakistana pobjednica na Svjetskom prvenstvu u pamćenju

DB151856 3FEB 4CD3 9200 D974E4CA2C96
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mlada djevojka iz Pakistana učinila je Pakistance ponosnim pobjedom na  ‘Svjetskom prvenstvu u pamćenju’ održanom u Kini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Emma Alam pobijedila je na 29. globalnom finalu Svjetskog prvenstva u memoriji,pobijedivši više od 300 takmičara iz cijelog svijeta, piše Hanuma.ba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Takmičari su bili zemalja cijelog svijeta, kao što su Kina, Kanada, Malezija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Koreja, Vijetnam, Indija, Alžir, Sjedinjene Države, Hong Kong, Makao, Tajvan, Libija, Katar i Irak.

Emma se u trodnevnom nastupu takmičila u 10 disciplina i osvojila 9500 bodova. Te je zvanično proglašena pobjednicom 29-og svjetskog Memory prvenstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kandidati s najboljim, najbržim i najoštrijim memorijskim vještinama takmičili su se kako bi pokazali svoju intelektualnu moć i postavili nove visine onoga što ljudsko pamćenje uistinu može postići.

Emma Alam ispunila je sve gore spomenute kriterije i pobijedila na Global Memory Competition 2020.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Emma je i ranije pokazivala da je bistra djevojka jer je osvajala više medalja na različitim prvenstvima. Učestvovala je i osvojila nekoliko medalja na 3. prvenstvu Asia Pacific Memory u Maleziji i 28. Svjetskom prvenstvu u memoriji u Kini.

Svjetsko prvenstvo u memoriji organizovano je takmičenje u sportovima s pamćenjem u kojem takmičari pamte što više informacija u određenom vremenskom razdoblju.

Kako piše Hanuma.ba, takmičenje je pokrenuto davne 1991. godine i traje svake godine, s izuzetkom 1992. godine, kada nije održano. Tema i koncept ovog prvenstva stekli su veliku popularnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovo je prvenstvo jedno od popularnih prvenstava održanih širom svijeta.

Format i nivo takmičenja veoma su izazovni i teški.

Takmičenje sadrži deset različitih disciplina: jednosatni brojevi, petominutni brojevi, izgovoreni brojevi, očitavanje jedne u sekundi, 30-minutne binarne znamenke, jednosatne igraće karte, 15-minutni naizmjenični popisi riječi, 15-minutna imena i lica, 5-minutni historijski datumi, 15-minutne apstraktne slike/5-minutne nasumične slike i kartice s karticama brzine – uvijek zadnja disciplina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Emma je bila veoma sretna nakon proglašenja svjetske prvakinje i izrazila je radost zbog nje. Kazala je; “Željela sam dati sve od sebe na WMC 2020, svakodnevnom praksom i treninzima u posljednje dvije godine, želim se zahvaliti svome treneru i institutu. Uvijek me fasciniralo koliko je moćan mehanizam ljudskog pamćenja i beskonačni sistem za pohranu informacija u mozgu. ”

Raymond Keene, globalni predsjednik Svjetskog sportskog vijeća za pamćenjepohvalio je Emmu i proglasio je velikom sportistkinjom, jedinstvenom heroinom u godini pogođenoj pandemijom  i velikim svjetskim prvakom u pamćenju za 2020. godinu. 


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 47
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME